RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

NVM: prijsgekte op Utrechtse woningmarkt houdt aan, aanbod daalt sterk


NIEUWEGEIN - De prijzen voor koopwoningen blijven onverminderd hard stijgen, meldt makelaarsvereniging NVM in Nieuwegein in zijn kwartaalrapportage. Voor een bestaande woning werd in de provincie Utrecht gemiddeld 20 procent meer betaald in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Verder daalde het woningaanbod in een jaar tijd met 45,6 procent en er zijn bijna zo'n 30 procent minder Utrechtse woningen verkocht.

De cijfers over de provincie Utrecht staan niet op zich, ook landelijk gezien blijft de gekte op de woningmarkt aanhouden terwijl het aanbod sterk daalt. Zo steeg de gemiddelde verkoopprijs voor een bestaande woning de voorbije maanden naar 419.000 euro. Voor een nieuwbouwwoning moet gemiddeld 455.000 euro worden betaald.

Bekijk in deze grafiek alle cijfers:Ontevredenheid
Volgens de NVM neemt de ontevredenheid bij woningzoekenden verder toe. Zeker ook omdat bij het bieden op een huis, de vraagprijs ruimschoots overboden wordt. Ongeveer 80 procent van de woningen wordt boven de vraagprijs verkocht, in de provincie Utrecht ligt dat percentage op 83 procent.

NVM-voorman Onno Hoes spreekt dan ook van geen fleurig beeld. De gekte op de huizenmarkt wordt volgens de makelaars onder andere veroorzaakt door de extreem lage hypotheekrente. Daarnaast zijn de spaartegoeden van particulieren groter dan ooit en ontwikkelt de economie zich sterk. Volgens de NVM geeft dat huizenkopers het vertrouwen om bewust de hoofdprijs te bieden om andere kopers af te troeven.

 Het Utrechtse aanbod is flink afgenomen. Het Utrechtse aanbod is flink afgenomen. | Foto: RTV Utrecht

Hoes legt uit dat het voor verkopers van huizen gunstig kan zijn om de overwaarde nu te gelde te maken. Maar om daarna een geschikte woning te vinden, blijkt een hele opgave. Het zorgt ervoor dat mensen wel twee keer nadenken voordat ze hun huis te koop zetten. Dat belemmert volgens Hoes de doorstroming, niet alleen op de koopmarkt, maar ook tussen huur en koop. Het maakt ook de tweedeling in de samenleving tussen woningbezitters en woningzoekers groter.

Vraagprijs
De gemiddelde vraagprijs van alle woningen die nu te koop staan, dus nog niet verkocht zijn, komt uit op gemiddeld 480.000 euro. Dat betekende een stijging ten opzichte van het derde kwartaal van 2020 met 6,4 procent. Daarmee is hier wel sprake van een afvlakking. Dit percentage lag lang boven de 10 procent. Gemiddeld staat een huis 45 dagen te koop. Dat is ruim een maand korter dan een jaar eerder.

Verder verkochten NVM-makelaars in het derde kwartaal bijna 8000 nieuwbouwwoningen en bouwkavels. Dat betekende een daling met 15 procent in vergelijking met een jaar eerder. Het aantal nieuwbouwwoningen dat op de markt kwam nam met 28 procent af tot 7400 woningen.

Bekijk deze grafiek voor de vraagprijs van woningen:Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -