Koreaanse bosmug duikt op bij bandenbedrijf Montfoort, voor het eerst in Nederland aangetroffen

Een Koreaanse bosmug.
Een Koreaanse bosmug. © Wikipedia / Syrio
MONTFOORT - Bij een bandenopslagbedrijf in Montfoort zijn acht larven van de Koreaanse bosmug gevonden. Het is voor het eerst dat de exotische mug in Nederland opduikt. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit staat het beestje niet bekend als overbrenger van ziekten, maar moet hij als invasieve soort wel bestreden worden.
De Koreaanse bosmug (aedes koericus) komt van oorsprong uit Oost-Azië en leeft volgens de Europese gezondheidsdienst ECDC inmiddels ook in delen van Europa. In Nederland was hij nog niet eerder aangetroffen. Dieren die van nature niet in ons land voorkomen, zogenoemde invasieve exoten, kunnen hier schadelijk zijn voor de omgeving. Volgens de NVWA speelt het internationale transport in Europa een belangrijke rol bij de verspreiding van exotische muggen.
Het bandenbedrijf in Montfoort staat al onder toezicht van de NVWA omdat daar eerder Aziatische tijgermuggen (aedes albopictus) zijn gezien. Het bedrijf handelt in tweedehands autobbanden uit risicogebieden. Op 6 september, tijdens de bestrijding van tijgermuggen, werden de larven van de andere soort gevonden. Vorige week wees onderzoek uit dat het daadwerkelijk om de Koreaanse bosmug gaat. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid heeft vanmiddag de Tweede Kamer geïnformeerd over de vondst.
Het bestrijden van exotische muggen duurt tot het eind van het muggenseizoen in oktober. De NVWA probeert vooral broedplaatsen in stilstaand water te verwijderen en anders korrels te gebruiken waar specifiek muggenlarven van doodgaan. De dienst adviseert iedereen om ook in tuinen bakken, bloempotten, schotels, gieters en andere voorwerpen die regenwater opvangen regelmatig schoon en droog te maken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.