Kunstrover Nils M. gaat in hoger beroep tegen gevangenisstraf

© Politie / Opsporing Verzocht
BAARN - Nils M. gaat in hoger beroep tegen de straf die hij opgelegd kreeg voor het roven van twee kunstwerken. Volgens Renske van Zanden, de advocaat van M., is er te weinig bewijs dat hij de werken daadwerkelijk gestolen heeft, zo bevestigt ze aan het AD.
De 59-jarige man uit Baarn heeft volgens de rechtbank in augustus vorig jaar ingebroken in museum Hofje van Mevrouw van Aerden in Leerdam. Daar maakte hij het werk 'Twee lachende jongens met bierkruik' van Frans Hals buit. Ook heeft hij vijf maanden eerder bij museum Singer in Laren een Van Gogh gestolen die daar hing als bruikleen van het Groninger Museum.
Beide schilderijen zijn miljoenen waard en nog altijd niet gevonden. Verder is M. schuldig bevonden aan wapen- en drugsbezit.
Nils M. werd in april gearresteerd. De officier van justitie voerde bij het proces aan dat zijn DNA was gevonden op spanbanden die bij de roof in Leerdam waren gevonden. Vermoedelijk waren die gebruikt om de Frans Hals vanaf een hoge stadsmuur bij het museum naar beneden te laten zakken. Het DNA van M. werd ook bij de roof in Laren aangetroffen.
Zelf hield de Baarnaar tot het einde toe vol dat hij niets weet van de geruchtmakende kunstroven. Hij beriep zich tot aan de zitting op zijn zwijgrecht. Voor de momenten waarop de schilderijen werden geroofd kon hij geen alibi geven.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.