Utrechtse verenigingen ondernemen actie tegen wangedrag

PROVINCIE UTRECHT - Ruim vijftig Utrechtse studentenverenigingen tekenen een intentieverklaring tegen ongepast gedrag. In de verklaring staat dat de verenigingen aan de slag gaan met zichtbare vertrouwenspersonen, actief communiceren naar hun leden over de gedragscode en sociale campagnes gaan voeren. Wethouder Anke Klein nam vanochtend het ondertekende document in ontvangst.
Utrechtse verenigingen ondernemen actie tegen wangedrag
De verklaring is opgezet door VIDIUS. "Veel vriendinnen van mij hebben een vervelende seksuele ervaring gehad. Zij het aanranding, zij het zelfs verkrachting. Dus ik denk dat het in mijn kringen meer voorkomt dan mensen misschien denken", zegt Melanie Pieper van studentenvereniging VIDIUS. Zij heeft de verklaring opgesteld en alle verenigingen bij elkaar gekregen. Het is voor Melanie een belangrijk onderwerp omdat zij zelf in haar studententijd ook een vervelende seksuele ervaring heeft gehad. "Ik wil niet dat het andere mensen ook overkomt", zegt ze tijdens haar toespraak voordat alle verenigingen tekenen.

Geen verplichting

Het is een intentieverklaring dus de verenigingen hoeven niet aan bepaalde verplichtingen te voldoen. De verenigingen waren huiverig voor strenge eisen maar ze zijn allemaal enthousiast over de vrijblijvende vorm van de intentieverklaring. Het feit dat er geen verplichting aan vast zit doet volgens Melanie niks af aan de motivatie van de verenigingen. "Ik heb een bericht gekregen van een vereniging die al hebben gekeken naar de gedragscode. Veel verenigingen komen naar ons toe met vragen over de vertrouwenspersoon. Dus dat is super om te horen", zegt Melanie.
Melanie Pieper overhandigt het intentiedocument
Melanie Pieper overhandigt het intentiedocument © RTV Utrecht / Hannah Cammeraat
Wethouder Klein is blij dat deze nieuwe generatie studenten dit probleem samen aan willen pakken. "Ik denk dat de studenten van vandaag heel dapper zijn en dat ze veel eerder met elkaar gaan praten over wat wel of niet normaal is. Het is minder een taboe als er eens iets misgaat en het is belangrijk om op tijd daar met elkaar over te spreken", zegt de wethouder.

Keurmerk

Melanie wil het niet laten zitten bij de intentieverklaring in Utrecht. Ze wil de verklaring landelijk verspreiden en zoveel mogelijk verenigingen laten tekenen. Het volgende doel is het opzetten van een website waarop verenigingen informatie en campagnes kunnen uitwisselen zodat iedereen van elkaar kan leren. "En wie weet komt er ooit een keurmerk", zegt ze. Zo weten nieuwe studenten beter waar ze terecht komen en hoe de vereniging omgaat met sociale veiligheid.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.