RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Fietsersbond wil ruim baan voor fietser met beperking

1/2
UTRECHT - Mensen met een fysieke beperking die kunnen fietsen, moeten daarvoor meer de ruimte krijgen, vindt de Fietsersbond. Ze denkt aan "betere en bredere fietspaden en het drastisch verminderen van het aantal hindernissen om te gaan fietsen."

Het aantal mensen met een beperking dat fietst groeit gestaag, zegt de Utrechtse fietsersclub, onder meer door het aanbod en gebruik van (elektrische) driewielfietsen, handbikes, loopfietsen en aangepaste ligfietsen.

Maar "de meeste fietsinfrastructuur wordt ontworpen voor jonge fitte fietsers op een tweewieler. Die hebben geen moeite met smalle of hobbelige fietspaden, en tillen ook zonder moeite hun fiets in een etagerek ", zegt Fietsersbond-directeur Esther van Garderen.

De Fietsersbond aan het woord in Utrecht Komt Thuis.


Blinde vlek
De toegankelijkheid voor fietsers met een beperking is volgens haar voor veel gemeenten "een blinde vlek". Speciale plaatsen voor aangepaste fietsen in stallingen en waterpas aangelegde fietspaden zijn een paar voorbeelden van maatregelen die soelaas kunnen bieden.

Ook betaalbaarheid van aangepaste fietsen, door bijvoorbeeld een tegemoetkoming, en de erkenning van fietsers met een beperking horen daar volgens de bond bij.

Fietsen gezonder dan scootmobielen
Aangepaste fietsen geven mensen met een beperking vrijheid om zonder hulp te gaan en te staan waar ze willen, zegt Van Garderen. "Bovendien is het veel gezonder om te fietsen in plaats van het gebruik van een scootmobiel die wel vergoed wordt, want in beweging blijven is veel beter voor je gezondheid. Daar moeten we als samenleving in investeren."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -