Instellingen

Drop je knife en doe wat met je life: anoniem messen en nepwapens inleveren bij zes Utrechtse bureaus

Archief.
Archief. © Politie Utrechtse Heuvelrug
UTRECHT - Vanaf vandaag begint een inzamelweek voor messen en nepwapens, waarbij vooral jongeren worden aangemoedigd wapens af te staan. Dat kunnen ze anoniem en zonder een straf te riskeren doen tot en met zondag 17 oktober. In de provincie Utrecht kunnen op zes plekken spullen ingeleverd worden: op twee politiebureaus in Maarssen, op vier bureaus in de stad Utrecht en op het bureau in Mijdrecht.
De week is onderdeel van een campagne die maandag van start gaat: "Drop je knife en doe wat met je life". Hierin benadrukken demissionair ministers Ferd Grapperhaus en Sander Dekker dat het niet alleen strafbaar is om een wapen te dragen, maar dat het ook gevaarlijk kan zijn. Zo lopen ruzies sneller uit op bijvoorbeeld een steekpartij.

Steekincident

Volgens het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) in Utrecht is de samenleving de laatste jaren regelmatig opgeschrikt door een toename van steekincidenten met jongeren. "Vaak realiseren jongeren zich onvoldoende welke risico's zij voor zichzelf en voor hun omgeving opleveren door het dragen en gebruiken van een wapen."
In heel Nederland doen in totaal 200 gemeenten mee aan de actie en één van die gemeenten is dus Stichtse Vecht. "Met name in de leeftijdscategorie tot 17 jaar zie je stijging qua steekincidenten en ook in mijn gemeente zien we daar een aantal voorbeelden van de achterliggende maanden", zegt burgemeester Ap Reinders. "Ook voor onze gemeente alle reden om mee te doen aan deze landelijke actie."
Voor het feit dat jonge mensen al zo vroeg met een mes of ander wapen rondlopen, baart de burgemeester veel zorgen: "Je zal maar een mes bij je hebben en wat we zien is dat jongeren die een mes bij zich hebben het ook vaak gebruiken. Dan ben je echt verder van huis: je ruïneert je eigen leven en dat van een ander mee."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.