Twee keer 30 jaar cel voor Giërmo B. en Moreno B. voor moord op advocaat Derk Wiersum

© ANP
UTRECHT - Giërmo B. (37) uit Almere en Moreno B. (32) uit Rotterdam zijn veroordeeld tot 30 jaar cel voor de moord op advocaat Derk Wiersum. De straf valt daarmee lager uit dan het Openbaar Ministerie wilde. Er was levenslang tegen de jeugdvrienden geëist, maar daar zag de rechtbank vanaf omdat de mannen niet eerder zijn veroordeeld voor moord of doodslag.
Wiersum was de advocaat van Nabil B., de Utrechtse kroongetuige in het geruchtmakende liquidatieproces Marengo, waarin Ridouan T. uit Vianen hoofdverdachte is. De raadsman werd op 18 september 2019 bij zijn woning in Amsterdam-Buitenveldert doodgeschoten. Hij werd kort na 07.30 uur geraakt, toen hij met zijn auto naar zijn werk wilde gaan. Hij is minstens zes keer geraakt, een schot in het hoofd is hem fataal geworden.

Kroongetuige

Het OM gaat ervan uit dat Wiersum om het leven is gebracht omdat hij kroongetuige Nabil B. bijstond. Hij heeft zeer belastende verklaringen afgelegd in het Marengo-proces tegen de criminele organisatie van Ridouan T. uit Vianen.
Wie van de twee mannen de schutter is geweest, staat niet vast. Zowel Moreno B. als Giërmo B. beriepen zich meermaals op hun zwijgrecht en ontkenden maar iets met de liquidatie te maken te hebben. Tijdens de zaak is er daardoor niet veel duidelijk geworden over het misdrijf en de achtergronden. Wie de opdracht voor de moord gaf, is dan ook nooit vastgesteld.
Justitie gaat er nog steeds vanuit dat Moreno B. de schutter is geweest. Dat is volgens het OM de meest waarschijnlijke optie, maar meer dan sterke aanwijzingen waren er niet. Giërmo B. zat volgens justitie achter het stuur van de vluchtauto. Volgens de rechtbank maakt de precieze rolverdeling niet uit, volgens de rechter zijn beide mannen even schuldig aan de moord op Derk Wiersum.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.