De straat op met een keukenmes, steeds normaler voor jongeren: 'Dit is echt waanzin'

PROVINCIE UTRECHT - "Kijk, dit is een mes dat we wel eens aantreffen." Julian Steenbeek, wijkagent in Maarsenbroek houdt in zijn hand een 'huis-tuin-en-keukenmes', zoals hij het zelf noemt. "Geen zakmes, waarvan je verwacht dat jongeren er misschien mee rondlopen."
Toch zijn het dit soort steekwapens die steeds meer jongvolwassenen op zak hebben. Het aantal jongeren dat betrokken is bij een steekincidenten is al jaren hoog en het aantal in beslag genomen messen ook. Steenbeek: "Dit is een landelijke trend, dus Stichtse Vecht blijft daarin niet achter."
In verschillende gemeenten in onze provincie kun je deze week anoniem messen inleveren

Straatcultuur

Deze zomer was het nog raak in Maarssen. Twee jongens van 16 en 19 werden aangehouden na een steekincident. Een vechtpartij op het Harmonieplein liep uit de hand en een 27-jarige man werd neergestoken.
"Je merkt dat het onderwerp 'messen' heel erg leeft", ziet ook jongerenwerker Delano Neslo. Zeker de laatste twee jaar heeft hij veel gesprekken met jongeren die een mes hebben of horen dat leeftijdsgenoten er één bij zich dragen. "Ze hebben het idee van: veel mensen lopen met een mes, dan moet ik er ook maar één op zak hebben. Dan voel ik me veilig. Je ziet ook dat onder invloed van 'drillrap' (muziekrage waarbij in videoclips veel met messen gezwaaid wordt) er veel over gesproken wordt, het is een stukje straatcultuur."

Schijnveiligheid

Het is die cultuur die de gemeente Stichtse Vecht wil doorbreken. Deze week doet de gemeente mee met de landelijk actie onder het motto: 'drop je knife, doe iets met je life'. Mensen kunnen hun steekwapen achterlaten bij het politiebureau. Daar staat een kliko waar je anoniem je wapen kunt droppen.
"Het is een illusie te denken dat je met een wapen op zak veiliger ben", zegt burgemeester Reinders. "Iemand kan het wapen van je afpakken, je krijgt ook een strafblad als je het gebruikt. Je moet helemaal niet met messen op straat willen lopen, dat is echt waanzin."

Aantal messen

Jongerenwerker Delano kan de actie van zijn gemeente alleen maar toejuichen. "Het is nog even afwachten hoeveel messen er daadwerkelijk worden achtergelaten, maar het is in ieder geval goed dat er aandacht voor is. Hopelijk dat jongeren én ouders er wat van meekrijgen en er thuis over gesproken gaat worden."
Deze hele week kun je anoniem een mes of nepwapen bij politiebureau's in Maarssen, Mijdrecht en Utrecht achterlaten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.