Voor het eerst een regenboogvlag in Renswoude: 'Het was echt een bevestiging dat ik er mag zijn'

RENSWOUDE - Het is vandaag nationale coming out day en veel gemeenten hesen daarom de regenboogvlag. Renswoude deed dat vandaag voor het eerst. "Het lijkt iets kleins, maar het is echt een heel groot gebaar", zegt Neal Kampert.
Kampert is geboren als meisje in Renswoude en sinds zijn zestiende bezig met zijn transitie. Uit de kast komen was voor hem lastig vanwege de christelijke omgeving. "Bij ons was het gewoon een 'no go' en dan hoor je mensen negatief over de LHBT-community praten en denk je: dat wil ik niet", zegt Kampert. "Maar het was voor mij geen keuze meer om in de kast de blijven."
Neal is blij dat ook Renswoude nu de vlag heeft gehesen
Neal is blij dat ook Renswoude nu de vlag heeft gehesen © Eigen foto
Kampert wist op de basisschool al dat hij niet in het goede lichaam zat, maar had niet het gevoel dat hij geaccepteerd zou worden. "Het geloof heeft me wel tegengehouden om uit de kast te komen", vertelt Kampert. Op de middelbare school vertelde hij dat hij op vrouwen viel en pas op het mbo durfde hij als transgender uit de kast te komen.

Steun

Kampert heeft altijd veel steun gehaald uit de regenboogvlaggen die hij op straat zag. "Het bevestigt dat je er mag zijn en je voelt je gesteund", vertelt hij.
Maar in zijn eigen gemeente vond hij die steun niet. Vorig jaar werd de regenboogvlag in bijna de hele provincie gehesen, behalve in Renswoude, Bunschoten en Lopik. "Als je ziet dat hij op andere plekken wel hangt, dan voelt het echt alsof je er in je eigen dorp niet bij hoort", vertelt Kampert. "Elke keer weer hoopte ik dat de vlag ook in Renswoude zou hangen, als dat niet het geval was, was ik toch wel teleurgesteld."
In de hele provincie werden vandaag regenboogvlaggen gehesen ter ere van coming out day

Grote stap

Petra Doornenbal, burgemeester van Renswoude, liet vorig jaar weten dat die beslissing voornamelijk genomen was, omdat 'coming out day' toen op een zondag viel. In 2021 zou de vlag wel gehesen worden. Kampert kroop in de pen om te benadrukken wat een regenboogvlag kan betekenen voor de community.
De burgemeester gaf daar gehoor aan en daarom was Kampert vandaag uitgenodigd bij het hijsen van de vlag. Voor Kampert betekent het heel veel. "Toen ik op mijn werk aankwam, zeiden mijn collega's: je glimt helemaal. Dat was zo'n mooi en fijn gevoel", zegt Kampert.
"Het voelt als een hele grote stap dat een gemeente als Renswoude de vlag hijst. Dat deed me echt veel."
De vlag wordt gehesen in Renswoude
De vlag wordt gehesen in Renswoude © Gemeente Renswoude