Instellingen

Jeroen legt 30 kilometer af met alleen maar radslagen: 'Ongelooflijk zwaar'

PROVINCIE UTRECHT - Of-ie gek is? "Ja, een beetje wel." Jeroen van der Linden is vandaag bezig met een bizarre actie voor het goede doel. Hij maakt duizenden radslagen en gaat zo al 'radslagend' van Gorinchem naar Nieuwegein. Dat is zo'n 30 kilometer. "Het is mentaal pushen."
Het is constant een discussie in m'n hoofd: shit, nog zoveel kilometer.
Jeroen van der Linden, breakdancer

Wereld op z'n kop

Met steeds een flinke kreun landen zijn handen gehuld in werkhandschoenen op het asfalt. Verstand op nul en de benen als molenwieken laten draaien. Het gaat iets langzamer dan looptempo, maar voelt vooralsnog soepeler dan verwacht. Wel geeft Van der Linden toe: "Het is gewoon ongelooflijk zwaar. M'n hart gaat steeds sneller kloppen."
Als professioneel breakdancer is hij gewend om de wereld op z'n kop te zien. Eerder ging hij zelfs al 20 kilometer koprollend over straat. Maar deze uitdaging is van een andere orde. "Ik ben fysiek getraind, maar 30 kilometer is eigenlijk absurd. Ik moet vooral mentaal doorduwen. Het is constant een discussie in m'n hoofd: shit, nog zoveel kilometer, nog zoveel kilometer..."

'Lekker bezig'

We zijn in Nieuwland. Gevolgd door de leden van zijn breakdancegroep 'BreakSquad Crew' trekt Van der Linden door de polders. "Lekker bezig", roepen fietsende scholieren 'm toe. "Je hoort het", motiveren zijn vrienden hem. De eerste 7 kilometer zit er op, nog 22 te gaan. Zoals iedereen zich kan voorstellen begint de breakdancer zijn polsen te voelen.
Al radslagend door de polder in Nieuwland
Al radslagend door de polder in Nieuwland © RTV Utrecht
De eerste radslag maakte hij vanochtend vroeg in Gorinchem voor de deur van de dansstudio van zijn crew. Hij volgt de fietsroute van Google Maps via Nieuwland en Vianen, uiteindelijk naar winkelcentrum en vroegere sponsor van Breaksquad Cityplaza in Nieuwegein. Of-ie het gaat halen? "Dat is wel de bedoeling ja."
Dat is misschien het doel: om verder te gaan dan mensen denken dat je kunt gaan.
Jeroen van der Linden, breakdancer
De grote vraag: waarom? Waarom zou iemand dit doen? Allereerst houdt Van der Linden wel van een uitdaging. "Ik hoor het vaker, dat mensen denken dat ik gek ben. Dat is misschien ook wel het doel: om verder te gaan dan mensen denken dat je kunt gaan." Met zijn actie hoopt hij ook geld op te halen voor het goede doel.

Radslagen voor het klimaat

Dat doel is Justdiggit, een organisatie die zich inzet om Afrika te vergroenen. Van der Linden: "Er is maar één ding dat nu echt belangrijk is, en dat is het klimaat omdraaien. Dat geldt zowel voor ons als voor onze kinderen. We kunnen allerlei dingen willen verbeteren, maar het klimaat is gewoon belangrijk."
Met dat in zijn hoofd gaat Van der Linden nog altijd verder: radslag na radslag, tot de finish. Het eerste wat hij daar gaat doen? "Liggen. Liggen op de grond en verder niks", zegt hij lachend.
Rond 16.00 uur was Van der Linden op de Kanaaldijk ter hoogte van Hei- en Boeicop. In de loop van de avond hoopt hij in Nieuwegein aan te komen. Via een livestream is zijn avontuur te volgen.
UPDATE: Jeroen van der Linden is na 25 kilometer gestopt met radslagen maken. "Mijn lichaam is op", laat hij weten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.