Instellingen

Hoe zorgelijk zijn stijgende coronabesmettingen? 'Ziekenhuiscijfers gaan ook omhoog'

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © Pexels
PROVINCIE UTRECHT - Het aantal nieuwe coronagevallen schiet omhoog, in het hoogste tempo sinds juli. Zowel landelijk als in bepaalde gemeenten in onze provincie stijgt het aantal nieuwe besmettingen rap, op sommige plekken wel met 50 procent ten opzichte van vorige week. Vooral in gemeenten waar het aantal vaccinaties achterblijft, zie je meer besmettingen.
Marc Bonten, arts-microbioloog bij het UMC Utrecht en OMT-lid, zegt dat het nu nog lastig te voorspellen is wat de gevolgen zijn van de stijgende besmettingscijfers. Op Radio M Utrecht legde hij vanmorgen uit dat de komende maanden van belang gaan zijn.
"Zo hard stijgt het nu niet. We verwachten de komende week wel een toename te zien in het aantal ziekenhuisopnames, dat loopt achter op het aantal besmettingen wat vastgesteld is", legt Bonten uit. De zorgen zijn meer voor later in het jaar, als ook het griepvirus gaat circuleren. "De combinatie van corona en de griep kan zorgen voor een forse golf van opnames in het ziekenhuis."
De microbioloog denkt dat we rekening moeten houden met een derde prik. "Je ziet in een aantal andere landen die eerder zijn begonnen met vaccineren, dat het vaccin na verloop van tijd minder beschermend is voor de overdracht van het virus. Maar je blijft wel beschermd tegen de ziekenhuisopnames. En dat is op zich goed genoeg", aldus de arts. Het is volgens Bonten aan de Gezondheidsraad wanneer voor ons het moment is voor de derde prik.

Zorgen over vaccinatiegraad

Die derde prik is in Renswoude nog niet aan de orde, daar maken ze zich in eerste instantie nog zorgen over de eerste en tweede prik. De Utrechtse gemeente is een van de dorpen in onze provincie met de laagste vaccinatiegraad. "Zo'n 60 procent", zegt burgemeester Petra Doornenbal. Terwijl landelijk nu zo'n 83 procent van de mensen boven de 18 volledig gevaccineerd is.
En dat zie je terug in de besmettingscijfers. Renswoude is een van de hardste stijgers in onze regio, samen met Woudenberg en Veenendaal. Reden voor de burgemeester om haar inwoners op Twitter op te roepen om toch die prik te laten zetten.
De burgemeester legt uit dat ze respect heeft voor de mensen die vanuit principiële- en of geloofsovertuigingen zich niet laten vaccineren. "Maar er zijn ook veel mensen die het niet doen omdat ze er geen zin in hebben, omdat ze het maar onzin vinden, of andere redenen. Ik kan het eigenlijk moeilijk invullen voor een ander."

Verschillende groepen laten zich niet inenten

Volgens microbioloog Bonten zijn er drie groepen die zich niet laten ineten. "Mensen die principieel tegen zijn, mensen die niet goed geïnformeerd zijn, die wonen volgens mij veelal in de steden. En mensen die de kont tegen de krib gooien."
Doornenbal wil zich graag tot die laatste groep richten. "Onder de 30 jaar, is maar de helft van de Renswoudenaren gevaccineerd. Dat baart me ontzettend veel zorgen." De burgemeester roept op om het grotere doel voor ogen te houden. "We moeten een percentage halen in de BV Nederland om het weer 'gewoon' te laten zijn. Nu houden we de coronapas in stand, houden we de horeca lekker bezig met hele nare controles. Dat zou toch niet nodig moeten zijn."

'Gratis meter bier voor een prik'

Hoe burgemeester Doornenbal deze groep gaat overtuigen, dat weet ze nog niet precies. "Wie komt met het ei van Columbus? Wat maakt het dat jij er toch voor gaat kiezen om je te laten vaccineren? Voor mijn part zet ik een bus van de GGD naast de kroeg en krijg je een meter bier twee weken nadat je ingeënt bent", zegt de burgemeester gekscherend. "Je zou zo graag willen dat ook de jongeren zich laten vaccineren."
Want dat is volgens Doornenbal van groot belang als we van de coronamaatregelen af willen. Ze wijst bijvoorbeeld op de CoronaCheck-app. Die zal volgens haar pas verdwijnen als meer mensen zich laten vaccineren.
Ook Bonten denkt dat we voorlopig nog niet van de zogenoemde coronapas af zijn. Rond 1 november kijkt het kabinet opnieuw naar de QR-code in de CoronaCheck-app, die je moet laten zien als bijvoorbeeld naar de horeca of naar de bioscoop wil. "Persoonlijk denk ik dat het te vroeg is. De vaccinatiegraad is landelijk hoog, maar helaas net niet hoog genoeg voor de delta-variant."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.