Eddie wandelt 3000 kilometer om Lyme op de kaart te zetten

BUNNIK - Met wat kleding, een slaapzak, tentdoek en een kookset in zijn rugzak start de 27-jarige Eddie Wolfswinkel uit Bunnik zijn reis op Sicilië. Hij gaat in een halfjaar tijd terugwandelen naar Nederland om geld op te halen voor Stichting Tekenbeetziekten. Hij weet hoe het is om ziek te worden na een tekenbeet en wil helpen voorkomen dat kinderen deze ziekte oplopen.
Zijn tocht van 3000 kilometer start vandaag. Op deze manier wil hij aandacht vragen voor de ziekte van Lyme. "Toen ik zelf ziek was, merkte ik dat er nog weinig over bekend was. Vooral kinderen met de ziekte komen niet op de juiste plek terecht, waardoor ze vaak een verkeerde diagnose krijgen. Er moeten meer Lyme-specialisten voor kinderen komen. Daar loop ik voor."
We spraken Eddie tijdens zijn laatste training voor vertrek naar Sicilië
Op zijn negentiende werd Eddie gebeten door een teek. Dit gebeurde wel vaker, want hij was bezig met zijn opleiding tot boswachter. Deze keer kwam hij er niet alleen met een tekentang vanaf. Hij kreeg pijn in zijn gewrichten en was elke dag doodop. Later kwam hier ook nog een hartritmestoornis bij. "Ik kon de trap bijna niet meer op en sliep elke nacht twaalf uur lang en werd niet uitgerust wakker." Door de jaren heen heeft hij als boswachter al vaak last gehad van tekenbeten. "De ziekte van Lyme is beroepsziekte nummer 1."
De wandeltocht die hij nu wil maken op Sicilië wordt niet alleen fysiek zwaar, Eddie stelt ook zijn boswachtersinstinct op de proef door bijna de hele reis buiten in de bossen te slapen. "Ik ben benieuwd hoe ik op een andere omgeving reageer. In Noord-Italië zitten bijvoorbeeld beren, die hoop ik stiekem toch wel tegen te komen. Daar gaat mijn boswachtershart wel sneller van kloppen."
Met een slaapzak voor -31 graden en een tarp (tentdoek) hoopt hij de winter door te komen. "Het winterseizoen komt eraan, dus dat wordt wel spannend. Tot nu toe heb ik na elke training lekker in een bed gelegen, dus op een matje slapen in de buitenlucht wordt wel even wennen. Maar ik vind het juist ook wel heel erg gaaf."
Met een tas van 21 kilo gaat Eddie op pad
Met een tas van 21 kilo gaat Eddie op pad © RTV Utrecht / Rosan Onderwater
Naast dat hij loopt voor het goede doel, doet hij het ook voor zichzelf. "Voor mij is dit een mooie manier om een lastige periode af te sluiten. Het gaat na zeven jaar eindelijk weer een stuk beter met me. Ik ben weer fit. Het leven is te kort om stil te staan, dit is voor mij een overwinning van de ziekte. 3000 kilometer wandelen met een tas van 21 kilo op je rug, dat is wel een prestatie."
Eddie's moeder Edwine Wolfswinkel maakt zich wel een beetje zorgen om hem. "Ik vind het best wel eng, je weet niet hoe hij het zal doen. Dan spoken er toch vragen in mijn hoofd: kan hij dit wel volhouden? Wat nou als hij weer last van zijn hart krijgt?" Het stelt haar gerust dat Eddie er zelf erg positief in staat. "Hij heeft er zelf veel vertrouwen in, het is natuurlijk fantastisch dat hij nu zo'n goede conditie heeft. Daarom probeer ik mijn angsten een beetje los te laten."
Stichting Tekenbeetziekten zet zich in voor kinderen met de ziekte van Lyme. Ze proberen de ziekte bij kinderen te voorkomen en zieke kinderen te helpen.

"Een tekenbeetziekte bij volwassenen is lastig te diagnosticeren, wanneer na een beet geen typerende rode vlek na een tekenbeet ontstaat of wordt gezien. Bij kinderen is dit echter nog veel moeilijker. De klachten, die wisselend kunnen zijn, worden of niet geuit, of niet serieus genomen of aangezien voor "schoolziekte" en zo te laat onderkend. Veel huisartsen weten er ook geen raad mee. Omdat kinderen veel buiten zijn en in gras en struikgewas spelen, lopen zij het meeste risico op tekenbeten. Als bij hen de ziekte niet tijdig wordt herkend en behandeld, gaan zij een jeugd met ernstige gezondheidsklachten tegemoet. Kinderen komen dan terecht bij een kinderarts, die geen Lymespecialist is, of bij een specialist die geen kinderarts is. Zo worden kinderen van het ene ziekenhuis naar het andere gesleept, vaak zonder resultaat, en ze worden almaar zieker. Wij willen een aantal kinderartsen opleiden tot Lymespecialist. Zij gaan vervolgens - in een centraal gelegen kliniek - kinderen, waarvan bij ouders of huisarts het vermoeden van Lyme is gerezen, diagnosticeren en behandelen. En wel zodanig dat deze kinderen weer zicht krijgen op een gezonde toekomst, waarin ze weer naar school kunnen en normaal met vriendjes kunnen spelen."

Bron: Stichting Tekenbeetziekten

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Slotstad RTV.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.