Universiteiten nemen maatregelen tegen bedreiging wetenschappers

© RTV Utrecht
UTRECHT - Wetenschappers worden te vaak bedreigd en geïntimideerd. Dat vindt de Vereniging van Universiteiten. Ze nemen daarom een aantal maatregelen om bedreiging en intimidatie van wetenschappers tegen te gaan. "We zien het steeds meer voorkomen. Er worden soms zelfs onderzoekers beveiligd. Het gebeurt al een tijdje een aantal keer per jaar."
Aan het woord is Iris Kruijen van de Universiteit Utrecht. Ze schreef mee aan het plan om dit probleem aan te pakken. "Het is eigenlijk heel triest", vertelt ze. "Maar we merken steeds vaker dat dit gebeurt. We horen steeds vaker van wetenschappers dat ze veel vervelende reacties krijgen, bijvoorbeeld na optredens in de media. En dat zijn dan niet alleen scheldpartijen, maar soms ook echt bedreigingen."
Volgens Kruijen is het niet per se corona waar mensen boos om worden en haatreacties over sturen: "We zien het ook bij onderwerpen zoals klimaatverandering en gender. Het is heel breed."
Voortaan gaan universiteiten aangifte doen van bedreiging en intimidatie. Ook komen er trainingen in onlineweerbaarheid en wordt er psychosociale hulp aangeboden voor universiteitsmedewerkers.
Een set van maatregelen wordt maandag aangeboden aan demissionair minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) en aan een aantal wetenschappers.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.