Drukste ochtendspits sinds begin coronapandemie

© RTV Utrecht / Anne-Marie Verhagen
PROVINCIE UTRECHT - De ANWB meldt vanmorgen de drukste ochtendspits sinds het uitbreken van de coronapandemie. Op het hoogtepunt stond er om 08.35 uur 759 kilometer file, aldus een woordvoerder van de ANWB. De voornaamste oorzaken zijn de regenbuien in het zuiden van het land en de toename van verkeer op de weg omdat meer mensen weer met de auto naar hun werk gaan.
Op de A27 bij Lexmond heeft een verkeersongeluk voor een lange file in de richting van Utrecht gezorgd. Een deel van de snelweg moest rond 6.30 uur dicht. De toedracht van de aanrijding is nog niet bekend. Rijkswaterstaat heeft tijdelijk een van de twee rijbanen afgesloten. Daardoor is een opstopping ontstaan. Volgens de ANWB Verkeersinformatie liep de vertraging op tot een uur. Een bergingsbedrijf heeft na een half uur de weg weer vrijgemaakt.
Ook op de A12 en de A28 liep het verkeer naar Utrecht snel vast. De meeste files ontstonden in het zuiden en midden van het land. Vooral in de provincie Noord-Brabant is het stilstaan of langzaam rijden, aldus de ANWB. Op sommige plekken is het druk vanwege ongelukken, maar de meeste files zijn veroorzaakt door woon-werkverkeer. De ANWB verwachtte dat de drukte op de weg vanaf 08.30 uur zou afnemen.
Vorige week werden de jaarlijkse filerecords al gebroken, met 468 kilometer file op dinsdagochtend en 650 kilometer file op vrijdagavond. Dat soort filelengtes waren sinds corona niet meer voorgekomen. De verkeersinformatiedienst verwacht overigens niet dat dit de laatste drukke spits van het jaar zal zijn. "Dat komt onder meer omdat er steeds meer mensen in de auto stappen en de wintermaanden voor de deur staan, waarbij het eerder donker is en er slechter weer in het verschiet ligt", aldus de ANWB.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.