Grondig verbouwde NoiZ Utrecht gaat open met eenpersoonskamers voor daklozen

UTRECHT - Daklozenopvang NoiZ in Utrecht gaat vanmiddag na een verbouwing die twee jaar duurde open als een 24-uursopvang. Wethouder Maarten van Ooijen maakt bij de feestelijke opening de nieuwe naam bekend, vertelde hij vanmorgen op Radio M Utrecht, want de N van nachtopvang dekt de lading niet meer.
NoiZ staat voor Nachtopvang in Zelfbeheer. Voorheen werden de binnenslapers 's ochtends de deur weer uit gestuurd. Sinds de verbouwing hebben ze nu een vaste plek en meer rust om aan herstel te werken. Bijzonder is dat de beheerders zelf dakloos en soms zelfs verslaafd zijn geweest.
NoiZ open na twee jaar verbouwen

Individuele kamertjes

Het gebouw aan de Keulsekade omvat nu dertig eenpersoonskamers en drie slaapzalen voor elk maximaal vijf mensen. De opvang biedt plaats aan zo'n veertig dak- en thuislozen. "In de individuele kamertjes slapen ze beter", zegt Van Ooijen. "Ze zijn fitter en kunnen de hele dag op die plek blijven. Ze hoeven niet meer de straat op en van hot naar her te lopen."
Wat de nieuwe naam wordt wilde Van Ooijen vanmorgen nog niet zeggen. "In ieder geval moeten we iets met die N, want het is natuurlijk geen nachtopvang meer. Maar zelfbeheer blijft een onderdeel van deze opvang. Dat komt niet vaak voor in Nederland. Het zorgt voor een positieve sfeer. Mensen voelen zich goed begrepen omdat de beheerders zelf ook in die situatie hebben gezeten."

Duurzame materialen

De NoiZ is de eerste opvanglocatie in Nederland die energieneutraal is verbouwd. "We hebben gekozen voor een ontwerp met duurzame materialen", aldus Van Ooijen. "Ook hoeft er minder gas gestookt te worden om het gebouw te verwarmen."
De behoefte aan plaatsen om dak- en thuislozen in Utrecht op te vangen is voorlopig nog niet vervuld. "Helaas zien we een toename de afgelopen jaren", zegt Van Ooijen. "We hebben grote stappen gezet maar de heftigheid op de woningmarkt is zo groot, dat mensen soms uit radeloosheid dakloos worden. Je moet er niet aan denken wat er gebeurd was als we die stappen niet hadden kunnen zetten. Dan hadden we nog veel grotere problemen gehad."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.