Vrijwilligers gaan pendelen met bus op de 'oude' route tussen Vreeswijk en het centrum van Nieuwegein

Zo'n bus komt in Nieuwegein te rijden.
Zo'n bus komt in Nieuwegein te rijden. © Daniël Bleumink / CC-BY-NC-SA
NIEUWEGEIN - In december gaat een pilot van start die het centrum van Nieuwegein weer met Vreeswijk verbindt. Een poule vrijwilligers gaat zes dagen per week met een 8-persoonsbus tussen de twee kernen pendelen.
Het is nog niet helemaal duidelijk wat de exacte route van de bus wordt, maar het zal ongeveer de route worden die bus 77 vroeger reed tussen het centrum van Nieuwegein en Vreeswijk. Het moet de twee gebieden weer opnieuw met elkaar verbinden, nadat in 2019 een deel van lijn 77 geschrapt was.
In 2019 werd bij een herindeling van het openbaar vervoer een deel van lijn 77 geschrapt, tot groot ongenoegen van bewoners. Wethouder Ellie Eggengoor (mobiliteit) heeft de verantwoordelijke gedeputeerde hier toen op aangesproken en met klem verzocht om op korte termijn met een oplossing te komen voor de bereikbaarheid van Vreeswijk. De pilot moet nu die oplossing gaan bieden voor bewoners.

Officiële bus

"Het wordt een officiële bus met de mogelijkheid om ov-kaarten te scannen en te pinnen", zegt Peter Bakker van het Vrijwilligershuis Nieuwegein. "En vrijwilligers gaan de bus rijden." De reistijden, waarschijnlijk tussen 08.00 en 18.00 uur, zijn straks terug te vinden op 9292ov.nl.
Per dag zijn ongeveer drie vrijwilligers nodig die elk zo'n drie tot 3,5 uur rijden. Alleen op zondag rijdt de bus niet. Het Vrijwilligershuis op zoek naar een aantal vrijwilligers, want het wil zorgen voor een vrijwilligersbestand met een flexibele schil, bijvoorbeeld voor als chauffeurs ziek worden. De vrijwilligers krijgen een rijvaardigheidstraining van vervoersorganisatie QBuzz. "De vrijwilligers krijgen ook training op het gebied van bedrijfshulpververlening, brandgevaar en een stukje over gastvrijheid", zegt Bakker.
De gemeente en provincie hopen met de vrijwilligersbussen inwoners tegemoet te komen. Of dit nu definitief de oplossing is, is nog niet bekend. "Het probleem is niet helemaal opgelost", zegt bijvoorbeeld Rienk van Keulen van GroenLinks. "We willen nog steeds een directe verbinding tussen Utrecht Centraal en Vreeswijk. Wij zien het liefste dat bus 77 doorrijdt richting Vreeswijk." Wel noemt hij het een stap in de goede richting.
De pilot begint op 13 december en duurt twee jaar. Het is een samenwerking tussen de provincie Utrecht, ov-concessiehouder QBuzz, het Vrijwilligershuis Nieuwegein en het Museumwerf Vreeswijk. Bij die laatste organisatie wordt de bus in de avonden en op zondag gestald.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.