UMC neemt afstand van vaccinatie-uitspraken eigen arts: 'Wijkt af van wat wij vinden als ziekenhuis'

© ANP
UTRECHT - UMC Utrecht neemt afstand van uitspraken van Stichting Artsen Covid Collectief. Opvallend, want de voorzitter van de stichting is Evelien Peeters, internist-endocrinoloog bij het UMC Utrecht. "Als je een academisch huis bent, waarbij wetenschap wordt bedreven en ook zorg, dan kan dat conflicteren", zegt een woordvoerder van het ziekenhuis.
Dit weekend plaatste Artsen Collectief een Tweet waarin wordt beweerd dat coronavaccins al meer dan 20 procent meer overlijdens veroorzaken dan overige vaccinaties. Die uitspraak is gebaseerd op een persconferentie in Duitsland van twee gepensioneerde pathologen en een elektrotechnisch ingenieur. Zij claimen bewijs te hebben van onopgemerkte sterfgevallen door coronavaccins.
Het Deutsche Gesellschaft Für Pathologie (DGP), de Duitse vereniging voor pathologie, heeft afstand genomen van die beweringen en noemt de gegevens niet wetenschappelijk onderbouwd. Op sociale media werden de beweringen door wetenschappers snel weerlegd en YouTube verwijderde de persconferentie. Toch plaatste Artsen Collectief een bericht op basis van de Duitsers: "Tot meer dan 20% meer overlijdens door coronavaccins dan door overige vaccinaties. Alle organen en alle functies worden getroffen".
Stichting Artsen Covid Collectief is een groep medische professionals met kritiek op de coronamaatregelen. Artsen Collectief vindt dat de nevenschade die de maatregelen aanrichten in veel gevallen te groot is. Van de website: "Wij vragen onze overheid om een transparant en toetsbaar afwegingskader rondom de maatregelen, waarbij voor- en nadelen in kaart gebracht worden en de maatregelen beoordeeld kunnen worden op proportionaliteit."

Arena van de wetenschap

Het bericht leidt op Twitter tot discussie en vragen aan het UMC. "Aangezien deze tweets van de voorzitter komen, jullie collega Evelien Peeters. Delen jullie deze cijfers m.b.t. het vaccin?", vraagt iemand zich af. Voorlichter Joris Prinssen van het UMC legt uit dat UMC Utrecht inderdaad afstand neemt van de beweringen van Peeters en Artsen Collectief, maar dat de wetenschap in Nederland vrijheid heeft. "In dit geval wijkt die visie wel af van wat wij vinden als ziekenhuis."
Bovendien gaan Peeters en Artsen Collectief in tegen de lijn van het OMT met daarin Marc Bonten, een collega bij het UMC. Geen probleem, aldus Prinssen. "Het is de arena van de wetenschap waarbinnen dat plaatsvindt, dat is ook nodig om te zorgen dat de wetenschap vooruit kan komen."
Bovendien staan de standpunten van Peeters haar functioneren als arts niet in de weg, zegt het ziekenhuis. "Voor het werken in ons ziekenhuis geldt dat alle medewerkers zich houden aan de richtlijnen en protocollen en toepassen in zorg voor onze patiënten." Mochten patiënten toch bezwaren hebben om door deze internist behandeld te worden, dan kunnen ze altijd bij een andere arts terecht, zegt Prinssen.
Artsen Collectief was vandaag ondanks herhaalde pogingen niet bereikbaar voor commentaar.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.