Nieuwegeins raadslid Haseena Bakhtali krijgt boete vanwege smaad

NIEUWEGEIN - Het Nieuwegeinse raadslid Haseena Bakhtali is veroordeeld tot een boete van 1000 euro wegens smaad. Jarenlang beschuldigde ze wethouders van fraude en corruptie, terwijl daar volgens de rechtbank helemaal geen bewijs voor was.
Ook moet Bakhtali, die in haar eentje in de raad zit namens de partij Núwegein, binnen een maand alle smadelijke online berichten verwijderen, zoals tweets en teksten op haar website. Doet ze dat niet, dan krijgt ze veertig uur taakstraf.
Bakhtali heeft het vooral gemunt op Hans Adriani, die namens de PvdA wethouder is, en Martin Monrooij, die vroeger wethouder was en momenteel namens de ChristenUnie fractievoorzitter is in de Nieuwegeinse gemeenteraad.

'Fraude en vriendjespolitiek'

Volgens de rechter zijn de eer en goede naam van Adriani en Monrooij aangetast. Bakhtali zei onder meer dat Monrooij miljoenen buiten de boeken hield, fraudeerde met declaraties en een vriend had aangesteld als gemeentesecretaris.
Adriani zou kostbare bouwgrond van de gemeente voor een zacht prijsje hebben verkocht aan bevriende projectontwikkelaars, betoogde Bakhtali.

Flyer

Allemaal onterechte beschuldigingen, oordeelden de gemeenteraad en het OM eerder al. Maar de leider van Núwegein hield voet bij stuk. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 gooide Bakhtali bij meerdere Nieuwegeiners een flyer door de deur met daarin opnieuw smadelijke teksten. Daarop besloten Adriani en Monrooij naar de rechter te stappen.

Reactie Bakhtali

Haseena Bakhtali zegt dat de uitspraak van de rechter 'inhoudelijk erg onduidelijk' is. Van haar beschuldigingen aan het adres van de (oud-)wethouders neemt ze niets terug. "Waarom mag ik onderzoeksfraude geen onderzoeksfraude noemen? Waarom mag ik het negeren van wetten en regelgeving bij de stiekeme verkoop van Nieuwegeins gronden geen bouwgrondfraude noemen? Omdat de rest van de gemeenteraad het allemaal prima vindt?"
Of Bakhtali haar tweets gaat verwijderen, weet ze nog niet. Daarover wil ze eerst in gesprek met haar juridisch adviseur.
Bakhtali zegt dat de veroordeling haar 'heel zwaar op de maag' ligt. Op de vraag of ze volgend jaar meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen, zegt ze: "Ik zou niet weten waarom deze uitspraak gevolgen zou moeten hebben voor mijn deelname aan de verkiezingen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.