RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Spoedeisende Hulp in Utrechtse ziekenhuizen soms vol: 'Maar patiënt merkt daar niks van'

1/2
PROVINCIE UTRECHT - Been gebroken in Soest? Dan is het niet vanzelfsprekend dat je naar de Spoedeisende Hulp van het dichtsbijzijnde ziekenhuis in Amersfoort wordt gebracht. Door drukte op de SEH's is er soms noodgedwongen een opnamestop.

De Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) ziet dat meer en meer ziekenhuizen de SEH tijdelijk moeten sluiten door een gebrek aan gekwalificeerd personeel en een stijging van het aantal patiŽnten met complexe problemen.

"Het laatste jaar is het ongekend", zegt David Baden, voorzitter van de NVSHA. "We zien dat ziekenhuizen die nog nooit een sluiting hebben moeten afkondigen, nu patiŽntenstops hebben."

Bypass
Bij Meander MC in Amersfoort is geen sprake van een personeelstekort op de SEH, wel ziet het ziekenhuis meer patiŽnten. "Het is ook veel drukker", laat een woordvoerder weten. Om die drukte het hoofd te bieden voert het ziekenhuis soms een bypass in. "Eigenlijk een stop op nieuwe patiŽnten. Dit betekent dat we nog wel eigen patiŽnten op de SEH zien, patiŽnten die dus al bekend zijn in Meander, maar ambulances moeten doorrijden en ook nieuwe patiŽnten die bijvoorbeeld via de huisarts komen kunnen we tijdens een bypass niet opvangen."

Ook in de rest van de regio komen die tijdelijke sluitingen wel eens voor, laat UMC Utrecht weten. Het universitaire ziekenhuis voert het woord namens de Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) in Midden-Nederland, een samenwerking op het gebied van traumazorg in de regio. "Het is geen ideale situatie, maar uiteindelijk merkt een patiŽnt daar niks van."

Dat de patiŽnt geen hinder ondervindt van de drukte komt omdat er een vangnet is. "Als een SEH dicht is, rijdt de ambulance gewoon naar een ander ziekenhuis", aldus het ROAZ. "Wat dat betreft zijn we goed georganiseerd, we hebben natuurlijk vier ziekenhuizen."

Ambulances
Ook de RAVU, die de ambulances in de provincie regelt, merkt dat de drukte toeneemt. "Sinds de zomer zien we meer opnamestops, op dit moment zijn dat er ook veel." Dat betekent dat de ambulance soms verder moet rijden met patiŽnten.

Dat is in principe geen probleem, maar als de ambulances verder moeten rijden is dat van invloed op de paraatheid. Het is een puzzel waar de RAVU constant mee bezig is. "We zijn in de meldkamer de hele tijd aan het kijken: waar zijn de ambulances? Wie is beschikbaar?" Volgens de RAVU heeft de drukte geen invloed op aanrijtijden. "Niet dat het direct te herleiden is."

 Ambulance van de RAVU. Ambulance van de RAVU. | Foto: RTV Utrecht

De ambulancedienst is continu op zoek naar nieuwe medewerkers. Ambulancepersoneel moet specifieke kennis bezitten, de vijver om uit te vissen is daarom klein. "Maar op dit moment redden we het wel nog met de collega's die we hebben. Het is niet zo dat ambulances niet rijden omdat er geen personeel beschikbaar is."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -