Instellingen

Veenendaalse pooier ontkent vrouw te hebben uitgebuit: 'Ik behandelde haar als mijn zus'

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
VEENENDAAL/WOUDENBERG - Een Veenendaalse pooier wordt ervan beschuldigd dat hij samen met twee andere mannen, waaronder zijn broer, een vrouw uit Spanje voor duizenden euro's seks liet hebben met mannen waarna hij er met al het geld vandoor ging. Het geld was bedoeld voor de kinderen van de vrouw die in Spanje waren achtergebleven. Maar volgens Mounir Ben G. klopt er niks van het verhaal en wordt hij er ingeluisd door de vrouw.
Ik had haar nooit moeten helpen. Ik heb haar niet gedwongen. Ik behandelde haar als mijn zus.
Mounir Ben G.
De zaak kwam aan het rollen toen de politie ingreep bij een vechtpartij op de Mariaplaats, in het centrum van Utrecht. Omstanders zagen dat een vrouw uit een auto probeerde te komen terwijl de bestuurder haar tegenhield.
De vrouw laat in de rechtbank via een slachtofferverklaring weten dat ze in die auto op de Mariaplaats heeft 'gevochten als een leeuwin'. "Ze zouden me vermoorden om me te laten zwijgen. Of ze zouden me te werk stellen om mijn geld opnieuw te verdienen. Ik heb mijn lichaam nacht na nacht verkocht aan vreemden. En ik heb de twee belangrijkste dingen ter wereld achtergelaten in Spanje. Ik voel me een slechte moeder."

Vier dagen werken

Aan de vechtpartij ging een hevige werkweek vooraf, zo bleek vandaag in de rechtbank. In het Veenendaalse appartement van de tante van Mounir verdiende het slachtoffer in vier dagen tijd ongeveer 4200 euro. Van dat bedrag mocht ze de helft houden.
Die afspraak maakte de vrouw volgens justitie met de 29-jarige Veenendaler Ghofran H. Volgens het OM legde hij samen met oudere broer Anouar Ben G. in Spanje contact met het slachtoffer. Toen de vrouw besloot in Nederland te gaan werken werd jongere broer Mounir Ben G. de uitvoerder van het plan. Hij regelde de woning, de klanten en de condooms.

Bestolen

Na vier dagen sekswerk in Veenendaal, moest de vrouw weg uit de stad. De bewoner van het Veenendaalse huis kwam namelijk weer thuis. Mounir bracht de vrouw onder in een Airbnb-woning in Woudenberg. Maar toen ze haar pooier vroeg haar deel van het geld naar haar kinderen in Spanje te sturen, ging het fout.
Mounir liet de vrouw aan haar lot over in Woudenberg en vertrok met al haar geld. De sekswerkster bleef berooid achter. Volgens Mounir is het geld van hem afgepakt. Door wie wil hij niet zeggen, maar het lijkt er sterk op dat hij medeverdachte Ghofran H. bedoelt.

Valse coronatesten

Toen agenten de telefoons van de mannen onderzochten, stuitten ze op een interessante bijvangst. Naast dat hij bijkluste als pooier, vervalste Mounir Ben G. ook uitslagen van coronatesten. Op aanwijzen van zijn oudere broer maakte hij valse certificaten zodat zijn broer en zijn vrienden daarmee konden reizen.
De klanten stonken en waren stoned. Na vier dagen mannen afwerken, bleef ze achter met niks.
Officier van justitie

Eis

De officier van justitie kon vandaag in de rechtbank weinig begrip opbrengen voor de mannen. "De vrouw werd met mooie beloftes naar Nederland gelokt. Een luxe appartement, veel klanten en in korte tijd veel geld verdienen. Maar dat bleek in de praktijk toch anders te zitten. Het beloofde luxeappartement bleek een vies huis in Veenendaal, de klanten stonken en waren stoned. En na vier dagen mannen afwerken, bleef ze achter met niks."
Het OM eist daarom celstraffen van dertig maanden tegen Mounir Ben G. en Ghofran H. Omdat Mounir volgens het OM niet de drijvende kracht achter de zaak is, zijn bij hem tien van die dertig maanden voorwaardelijk. Anouar Ben G. moet volgens het OM vier maanden de cel in. Daarnaast wil het slachtoffer 4800 euro schadevergoeding.

Advocaten: het is veel genuanceerder

Volgens de advocaten van de verdachten klopt het verhaal van geen kant. Ja, er was sprake van prostitutie, maar dat was niet gedwongen, zegt advocaat Fabian Siccama. "Dit verhaal is veel genuanceerder. Er was sprake van gelijkwaardigheid. Deze vrouw had iemand nodig om aan klanten te komen en daarbij hielp mijn cliënt. Niks ging tegen haar zin in. En in totaal heeft ze maar vijf of zes klanten gehad."
Uit de chatgeschiedenis tussen Mounir Ben G. en het slachtoffer blijkt volgens de advocaat die gelijkwaardigheid. "Wanneer ze boos is vraagt mijn cliënt haar of hij haar niet heeft behandeld als zijn zus. En ze reageert daarop instemmend."
En dat Mounir Ben G. dreigt om het slachtoffer te vermoorden als ze niet stopt met zeuren om het geld, is niet serieus bedoeld. Mounir was gewoon boos, legt hij uit. "Dat heb ik wel gezegd maar dat heb ik uit emotie geroepen. Dat weet ze ook. Het is niet handig om te zeggen en daar heb ik ook spijt van. Het was om afstand te kunnen nemen en van mijn problemen weg te rennen."
Volgens de advocaten van de verdachten staat de verklaring van het slachtoffer vol met onwaarheden, onjuistheden en tegenstrijdigheden. De verdachten verdienen volgens hen daarom geen straf. Of de rechtbank het daarmee eens is, of dat de vrouw toch is uitgebuit, daarover doet de rechtbank over twee weken uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.