Grote stroomstoring rond Utrecht en Stichtse Vecht na 13 uur verholpen

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - De grote stroomstoring in Utrecht en Stichtse Vecht is na 13 uur verholpen. Dat meldt netbeheerder Stedin. Gister viel de stroom uit bij bijna 5500 aansluitingen in Maarssen, Breukelen, delen van de stad Utrecht, Oud-Zuilen, Westbroek en Tienhoven.
Omzetverlies voor bierbrouwer na stroomstoring
De storing begon volgens een woordvoerder van Stedin rond het middaguur, maar via sociale media zeiden klanten dat de problemen al veel eerder waren begonnen. Dat laatste is ook te zien in het storingsoverzicht van de netbeheerder: rond 11.30 uur kwamen delen van de gemeente Stichtse Vecht zonder elektriciteit, een uur later ging het mis in delen van Utrecht. Iets voor 20.00 uur gisteravond kwam de stroom bij ruim 2200 huishoudens weer terug.

Defecte kabel

Sinds 01.14 uur vannacht hebben alle klanten weer stroom, meldt de netbeheerder. De oorzaak was een defecte kabel, maar gisteravond tastte Stedin daarover nog in het duister. "Het is een complexe storing, dat blijkt ook wel gezien de duur", zei een woordvoerder toen.
Maar waarom duurde de storing zo lang? Volgens Stedin had dat te maken met de telefoonstoring bij Vodafone. "Er was een kapotte kabel tussen twee stations en die stations geven een signaal af door middel van telemetrie", vertelde woordvoerder Dorien Kinds vanochtend. "Dat signaal kwam niet goed door vanwege die telefoonstoring. Daardoor konden we informatie niet uitlezen en was het ingewikkelder om te lokaliseren waar de stroomstoring zich bevond. Daarbij hadden we meer moeite om onze monteurs te bereiken."
Volgens Vodafone is het nog helemaal niet bekend of de twee zaken met elkaar te maken hebben. "Dat hebben we nog in onderzoek", aldus een woordvoerder.

Ouderen in het donker

De stroomstoring leidde op sommige plekken tot ergernis en overlast, bijvoorbeeld bij woonzorgcentrum Merenhoef in Maarssen. Daar was extra personeel ingezet om alle bewoners goed te kunnen helpen. "We proberen alle zeilen bij te zetten", zei een woordvoerder van de zorginstelling eerder.
Bij stroomstoringen die langer dan vier uur duren, kunnen mensen aanspraak maken op een schadevergoeding. Informatie daarover is te vinden op de website van Stedin.