Wat zijn die doffe dreunen in Utrecht? 'Zwaar illegaal spul', ook gemeten door KNMI

UTRECHT - Als Utrechter kan het je bijna niet zijn ontgaan: steeds vaker zijn enorme knallen te horen en dat terwijl we nog een paar maanden voor Oud en Nieuw zitten. De explosies lijken nóg harder dan voorgaande jaren. Het zijn ook meer een soort doffe dreunen. Soms zo luid dat ze door het KNMI zijn waargenomen. Wie zit er achter de explosies en waarmee worden ze veroorzaakt?
De politie spreekt van een lastige kwestie. "Wij krijgen hierover zeker meldingen en gaan er ook naartoe, maar ter plaatse treffen we dan niets of niemand aan. De locatie waar het geluid vandaan komt is vaak moeilijk te bepalen. Iemand aanhouden lukt dan dus niet." Het vermoeden is dat de recente knallen zijn veroorzaakt met vuurwerk, maar de politie weet niet precies wat voor soort. "We denken dat het in ieder geval om heel zwaar illegaal spul gaat."
Al in april en juli waren er gigantische ontploffingen in Zuilen en Geuzenwijk. In het laatste geval werd een muurtje op een plein opgeblazen. Rondvliegende brokstukken leidden tot schade aan omliggende woningen en de enorme kracht van de explosie veroorzaakte angstige gevoelens onder bewoners. Burgemeester Sharon Dijksma besloot na het incident weer bewakingscamera's te plaatsen in Geuzenwijk.
11 juli: een opgeblazen muurtje op het Lumbresplein in Geuzenwijk.
11 juli: een opgeblazen muurtje op het Lumbresplein in Geuzenwijk. © Michiel van Beers

Meldingen

Sinds een paar weken zijn vaker enorme dreunen te horen. De gemeente Utrecht heeft recent ook meldingen gekregen en is hierover in overleg met de politie. Een woordvoerder zegt dat de signalen over zwaar vuurwerk niet anders zijn dan andere jaren. Bij de politie zijn de laatste weken geregeld meldingen binnengekomen van inwoners van de stad Utrecht. "Het lijkt iets meer te zijn dan anders. Maar cijfers hebben we hier niet van", zegt een woordvoerder.
Dat de knallen nieuwsgierig en onrustig maken, blijkt wel uit de vele registraties op 'Wat was die knal?'. In de regio Utrecht zijn alleen al in de maand oktober veertien meldingen gedaan door geschrokken bewoners. De laatste was afgelopen maandag rond 21.15 uur. Vijf keer is die avond doorgegeven dat er een 'doffe knal' was te horen. De locatie is onbekend gebleven en het is onduidelijk wie of wat dit heeft veroorzaakt.
De vloer trilde. Ik vond deze echt eng
Geschrokken bewoner
Op 30 september regende het meldingen na een gigantische knal, waarover RTV Utrecht ook berichtte. Bij het Noordse Park zagen verschillende mensen die avond flitsen, maar het is niet duidelijk of dit ook de 'plaats delict' is geweest.
Op 'Wat was die knal?' is meer dan dertig keer melding van gemaakt van de dreun. "De vloer trilde. Ik vond deze echt eng", schrijft een geschrokken vrouw. "Was een grote mortier", schrijft een Utrechter bij zijn melding. Andere inwoners laten weten: "Mijn kat sprong op van schrik!" en "De knal dreunde zeker nog wel een minuut door".
19 april: een gat in de grond na een explosie in het Utrechtse Muiderslotplantsoen.
19 april: een gat in de grond na een explosie in het Utrechtse Muiderslotplantsoen. © RTV Utrecht

KNMI nam explosies waar

De ontploffing op 30 september is ook het KNMI opgevallen, net als een explosie op 22 september. "De knallen zijn geregistreerd door onze akoestische sensoren in De Bilt. Het geluid kwam in beide gevallen uit de richting van Utrecht-Noord", licht een woordvoerder toe. "Seismisch is er niets te zien, dat zou duiden op een beving, maar dat was dus niet het geval."
Registratie van de knal op 30 september.
Registratie van de knal op 30 september. © KNMI
Het KNMI spreekt in een rapportage over een laagfrequent geluid. Het instituut omschrijft het als volgt: "Breedbandig, impulsief signaal met amplitude van 10 Pascal. Eerste aankomst wordt gevolgd door echo's." Geen taalgebruik voor de leek, maar de waarneming maakt duidelijk dat het geen gewone knal was. Volgens het KNMI was hij ook luider dan de dreun op 22 september.
"10 Pascal stemt overeen met 114 decibel", zegt geluidswetenschapper Tjeerd Andringa van de Rijksuniversiteit Groningen. "Dat is best luid. In de buurt van een overvliegende straaljager." De echo's kunnen volgens Andringa zijn veroorzaakt door gebouwen of bossen in de omgeving.
De locatie.
De locatie. © KNMI

Aanpak zwaar illegaal vuurwerk

Illegaal vuurwerk blijft volgens de politie een groot veiligheidsprobleem. Handelaren rijden met busjes naar bijvoorbeeld België, Duitsland en Polen om zware explosieven in te slaan met alle gevaren en schade van dien. De aanpak van illegaal vuurwerk is landelijk georganiseerd. Lokaal ligt de focus vooral op voorlichting en het stimuleren van (anoniem) melden.
Begin december worden in de gemeente Utrecht wel weer maatregelen van kracht richting de jaarwisseling. Vanaf dat moment wordt extra ingezet op het tegengaan van vuurwerkoverlast via handhavingsacties door de politie en gemeente.
"Wat we nu al doen is het stimuleren van het melden van de vuurwerkoverlast en het melden van mogelijke opslaglocaties. En als er op dit moment strafbare feiten met illegaal vuurwerk worden geconstateerd wordt er uiteraard ingegrepen", laat een woordvoerder weten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.