Wie wil er nog raadslid zijn? 'Het is hard werken, maar je kan echt het verschil maken'

OUDEWATER - Gemeenten en lokale politieke partijen staan te springen om nieuwe raadsleden, maar wie wil nou nog 's avonds na het werk vergaderen over bijvoorbeeld de groenvoorziening in de gemeente? Oudewater hoopt geïnteresseerden vanavond enthousiast te maken tijdens een bijeenkomst op het stadhuis.
Vijftien raadsleden zijn er nodig in Oudewater. Dat kunnen zittende raadsleden, maar er zijn ook nieuwe nodig. De werving gaat via de partijen, maar de gemeente wil graag bijdragen aan een positief beeld over het raadslidmaatschap onder het motto "hou op met klagen op internet, word raadslid".
Vlnr: Raadslid Ronald Gabriels, burgemeester Danny de Vries en griffier Arjen van der Lugt.
Vlnr: Raadslid Ronald Gabriels, burgemeester Danny de Vries en griffier Arjen van der Lugt. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Burgemeester Danny de Vries (CDA) wijst erop dat de raad het hoogste orgaan is in een gemeente. "Mensen vinden het belangrijk om mee te kunnen beslissen over wat er in hun woonplaats gebeurt, maar als je echt wilt verschil maken moet je de raad in."
Volgens De Vries zijn er bepaalde vooroordelen over gemeenteraadslid zijn. "Mensen denken dat ze er te oud voor zijn of dat het allemaal veel te ingewikkeld en saai is. Maar het kan juist heel spannend zijn, zeker als je een mooi onderwerp hebt waarvoor je echt wilt gaan en je van mensen houdt en het verschil wilt maken."
Burgemeester De Vries: 'Raadslid zijn is juist spannend'
Ronald Gabriëls van lijstverbinding VVD-D66 in Oudewater is zo iemand die het verschil wil maken. Zijn werk als gemeenteraadslid kost hem minimaal tien uur per week. Daarnaast is hij werkzaam bij Defensie. Hij woont in Oudewater met zijn vrouw en twee kinderen van 2 en 5. Lekker druk dus, maar hij krijgt er juist energie van. "Het is waardevol voor de samenleving en vaak in de fractie gewoon ronduit gezellig."
Gabriël gelooft in politieke houdbaarheid en denkt dat er nieuwe aanwas belangrijk is. "Je ziet dat raadsleden erg lang blijven zitten, maar er is soms ook een nieuwe generatie nodig met frisse ideeën. Daarom is zo'n wervingsavond op het stadhuis goed." Hij snapt dat het hebben van twee banen kan afschrikken. "Mensen zien er tegenop om zich door lange moeilijke stukken om door te worstelen, maar zelf doe ik het met alle liefde, voor mijn eigen omgeving waar ik met plezier woon en leef."
De bijeenkomst 'Raadslid zijn: iets voor jou?' begint vanavond om 20.00 uur op het stadhuis van Oudewater.
Gesprek met raadslid Ronald Gabriëls