Jonge getalenteerde honkballer uit Vianen maakt faam in de VS

VIANEN - Julian Rip uit Vianen won met zijn team in zes weken tijd twee Europees Kampioenschappen. Dat zou bij voetbal reden zijn voor waar volksfeest. Maar Julian speelt honkbal en die sport krijgt in Nederland maar weinig aandacht. Vandaag werd de 23-jarige Vianees op bescheiden wijze toch in het zonnetje gezet.
Hij is net een week terug uit Mexico en geeft zijn lichaam nu twee weken rust. Dat is hard nodig, zegt hij zelf. Niet zo gek ook, want Julian Rip zette in zes weken tijd een bijzondere sportieve prestatie neer. Hij won samen met zijn team een Europees Kampioenschap onder de 23 jaar in het Italiaanse Verona.
In Turijn veroverde hij nog geen maand later in de Oranjeselectie zijn tweede Europese titel. Een dag later vloog hij alweer naar Mexico om met het jeugdteam mee te doen aan het wereldkampioenschap en een tiende plek te behalen.
Julian Rip koos voor honkbal en dat leverde hem veel succes op.
Julian Rip koos voor honkbal en dat leverde hem veel succes op. © RTV Utrecht / Kees Hoogendijk

Volkssport

Dat de getalenteerde honkballer uit Vianen twee weken even niks doet is dus geen schande. "Hoewel het al wel weer gaat kriebelen", zegt hij lachend. Normaal gesproken traint hij iedere dag om zijn positie als buitenvelder op het veld te verstevigen. Op jonge leeftijd was kon hij niet kiezen. Hockey deed hij graag bij M.H.C. in Vianen maar honkbal vond hij toch ook wel erg leuk. Daarvoor kon hij terecht in Utrecht.
Julian Rip: 'Veel trainen en op tijd naar Amerika'
"Ik had meer aanleg voor honkbal en kwam in het eerste team terecht. Ik had bovendien ook ech geen tijd meer om het te combineren." Hij besloot in de Verenigde Staten te gaan studeren en leerde daar pas wat echt hard werken is. honkbal is daar de nationale volkssport. Dat is in Nederland bepaald niet zo. "Ik probeer de jeugd er wel op te wijzen dat er meer te kiezen is dan voetbal en hockey", vertelt Rip die zichzelf niet als ambassadeur ziet van de sport.

Schijnwerpers

Een huldiging op een platte kar door het centrum van Vianen, toegejuicht door duizenden inwoners. Voor de nuchtere Julian Rip hoeft het sowieso niet. Hij is trots op zijn prestaties, maar de schijnwerpers opzoeken is niks voor hem. Toch geniet hij vanmiddag zichbaar van de mooie woorden van sportwethouder Tirtsa Kamstra. Ze heeft bloemen en een geldcheque voor de sporter.
Julian Rip krijgt bloemen in het stadhuis van Vianen uit handen van sportwethouder Tirtsa Kamstra.
Julian Rip krijgt bloemen in het stadhuis van Vianen uit handen van sportwethouder Tirtsa Kamstra. © RTV Utrecht / Kees Hoogendijk
Over een week vertrekt hij alweer naar de Verenigde Staten. Om verder te studeren en uiteraard om zijn zijn sport weer verder op te pakken. En de vrouw weer te zien die hij ontmoette via het honkbal en inmiddels zijn verloofde is. De afgelopen jaren woonde Julian daar, maar hij is van plan haar straks voor langere tijd mee te nemen naar het mooie Vianen. Maar eerst is het weer tijd voor een homerun, daar aan de andere kant van de oceaan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.