Utrecht strijdt tegen ondernemers die hand- en spandiensten verlenen aan criminelen

Een eerdere actie tegen ondermijning.
Een eerdere actie tegen ondermijning. © Caspar Huurdeman
PROVINCIE UTRECHT - Op het Demkaterrein In Utrecht was vandaag een grote controle waarbij de gemeente bij tientallen bedrijven achter de voordeur keek. Medewerkers van de gemeentelijke handhaving controleerden samen met de politie, nutsbedrijven en de kansspelautoriteit of bedrijven zich wel aan de regels houden. "Als je echt criminele ondernemers wilt aanpakken, dan moet je wel alle middelen die je hebt inzetten", aldus burgemeester Sharon Dijksma.
Grote actie van Utrechtse politie in strijd tegen ondermijning
De controles zijn bedoeld in de strijd tegen ondermijnende criminaliteit, waarbij criminelen gebruik maken van legale bedrijven om hun criminele netwerk te versterken. "Dat is omdat de grote criminele clusters, denk aan cocaine-bendes of plofkrakers, een hele economische eco-structuur om zich heen bouwen, waar bedrijven die in de bovenwereld werken, bijvoorbeeld autobedrijven, zich mengen met criminele activiteiten. Denk aan geld witwassen of bijvoorbeeld nummerplaten veranderen", aldus Dijksma. "Dus in andere woorden: hand- en spandiensten verrichten voor criminelen."
Volgens Dijksma is het belangrijk ook buiten de gemeente Utrecht een vinger aan de pols te houden: "De criminelen die wij vandaag oppakken, die wonen misschien niet in Utrecht. Criminelen houden zich niet aan grenzen van gemeenten en wij ook niet."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.