Woerden laat klimaatdoelstelling van 2030 varen: te grote investeringen in korte tijd

WOERDEN - Woerden had grote ambities. De gemeente wilde in 2030 compleet energieneutraal zijn maar dat blijkt niet meer haalbaar. Er is te weinig geld om in zo’n korte tijd aan alle voorwaarden te voldoen, ziet het college in.
Nederland moet in 2050 energieneutraal zijn, wat betekent dat er evenveel energie opgewekt moet worden als verbruikt. Dat is op zichzelf al een behoorlijke opgave, maar Woerden wilde dat in de eigen gemeente voor 2030 realiseren. En waar beter te beginnen dat bij jezelf? De raad vroeg het college om zelf het goede voorbeeld te geven en de eigen panden te verduurzamen.

Het loopt spaak bij de brandweerkazerne

Zo werd het gemeentehuis energieneutraal en was ook de brandweerkazerne op de goede weg maar die klus wordt voorlopig nog niet afgemaakt. Er liggen nu 256 zonnepanelen op het dak en het pand is extra geïsoleerd maar voor de laatste stap, het aardgasvrij maken van het pand, is niet genoeg budget meer.
Dat heeft verschillende oorzaken. Zo zijn de bouw- en loonkosten de afgelopen jaren gestegen. Ook corona gooit roet in het eten: bepaalde materialen zijn maar mondjesmaat verkrijgbaar. De gemeente heeft de klus om de kazerne aardgasvrij te maken in de markt gezet maar er was geen match: de laagste inschrijver heeft het budget met 43 procent overschreden. Zo’n groot overschot wil de gemeente niet betalen.
De Woerdense VVD heeft zich altijd uitgesproken tegen het ambitieuze plan van de gemeente. “Als je ambitieuze doelstellingen hebt, moet je enorme investeringen doen in korte tijd. Het huishoudboekje van Woerden staat nu onder druk dus dat kunnen we niet”, zegt fractielid Simone Onrust.

‘Geen weet van de hoeveelheid werk’

Dat probleem speelt bij meer gemeenten, ziet Gijs Termeer van klimaatstichting HIER uit Utrecht. De stichting adviseert gemeenten en inwoners bij duurzaamheidskwesties. “Veel gemeenten hebben zichzelf die ambitieuze doelstelling gesteld zonder te weten waar ze zelf precies stonden”, zegt Termeer. “Ze hebben geen duidelijk beeld van hoeveel werk het is om zo’n groot project aan te pakken.”

Ambities toejuichen

Toch juicht Termeer de intentie van Woerden en andere gemeentes wel toe. “En het is zelfs goed dat ze er nu achter komen hoeveel werk het is. Als je straks je bewoners de duurzame kant op wil duwen, is het belangrijk dat je zelf weet hoe je het aan moet pakken.” Uiteindelijk moet het Rijk meer geld aan gemeenten verstrekken, zegt Termeer. “Deze opdracht wordt bij gemeenten neergelegd en dan is het logisch dat daar geld bijkomt. Je wilt niet hebben dat verduurzaming op de begroting uiteindelijk moet gaan concurreren met bijvoorbeeld woningbouw.”
Woerden sluit dus aan bij de rest van Nederland en wil in 2050 energieneutraal zijn. Wel wil de gemeente voor 2030 de eigen panden nog aanpakken. “Nu de druk eraf is kunnen we meer gefaseerd naar 2050. Maar het onderliggende gevoel is wel dat het jammer is dat we niet die beoogde snelheid kunnen maken”, aldus de burgemeester.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met RPL Woerden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.