Amersfoortse burgemeester Bolsius met de dood bedreigd door man: 'Hij was heel, heel erg boos'

© RTV Utrecht / Kees Hoogendijk
AMERSFOORT - Burgemeester Lucas Bolsius van Amersfoort is gisteravond met de dood bedreigd tijdens een raadsvergadering. Dat bevestigen meerdere raadsleden. Bolsius zelf was niet aanwezig, vanwege een coronabesmetting in zijn gezin.
Volgens raadslid Gert Hunink van de ChristenUnie verstoorde een man de vergadering: "We begonnen met een moment om actuele vragen te stellen aan het college en er waren een aantal vragen over het incident op de begraafplaats. Er zat een meneer in de zaal die de vergadering verstoorde. Hij is gevraagd even naar buiten te gaan en daar hebben een aantal raadsleden met hem gesproken. Hij was heel, heel erg boos en hij projecteerde alles op de burgemeester."
Op de begraafplaats zou een groep mensen hebben geprobeerd de geesten van overleden kinderen op te roepen.
Niet lang daarna werd de politie gebeld, nadat een aantal raadsleden tevergeefs had geprobeerd de man te kalmeren: ''Omdat wij ons toch wel zorgen maakten om de burgemeester, vanwege de dingen die deze meneer zei. Meerdere keren bedreigde de man de burgemeester met de dood. De politie kwam langs en heeft deze man meegenomen. Er was duidelijk aanleiding om de burgemeester zelf ook in te lichten," aldus Hunink.
Maarten Flikkema van de VVD zat ook in de raadszaal. "Er zat inderdaad een geëmotioneerde man op de tribune die tijdens de vragen over de activiteiten op de begraafplaats door de vragen heen praatte. Het leek er niet op dat hij bij de groep paranormaal begaafden op het kerkhof hoorde, misschien was hij eerder een nabestaande, maar dat is wel speculatie."

'Twee mensen op de tribune'

"Er zaten twee mensen op de tribune die graag gesproken hadden over de zaak bij Rusthof", herinnert Hans van Wegen, van de Burger Partij Amersfoort zich. "Een van die personen maakte af en toe opmerkingen en dat is niet toegestaan in de raad. De voorzitter heeft op een gegeven moment ingegrepen en de man weggestuurd."
Op de gang heeft Van Wegen de man nog even gesproken. "Toen heb ik hem gevraagd om de volgende keer de regels in acht te nemen." Volgens het raadslid was de man boos, omdat zijn overleden kind op Rusthof begraven ligt. Hij wilde de burgemeester ter verantwoording roepen voor wat er was voorgevallen. "Daar heb ik ook begrip voor, maar we hebben nu eenmaal spelregels in een raadzaal." Ook Harun Keskin van de PvdA bevestigt het verhaal dat de man een overleden kind op de begraafplaats zou hebben liggen.
Het gebeurt volgens Van Wegen wel vaker dat mensen vanaf de tribune hun stem laten gelden tijdens de vergadering. "Als huizen gesloopt worden of als er andere zaken zijn die mensen niet prettig vinden. Soms hangen er spandoeken, of roepen mensen 'boe'. Dat mag officieel niet, maar dat hoort nu eenmaal een beetje bij de tribune, zoals het ook in het stadion tijdens de voetbalwedstrijd gebeurt."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.