Provincie Utrecht baalt van houding Gelderland over Rijnbrug: 'Zo ga je als overheden niet met elkaar om'

RHENEN - De verbreding van de Rijnbrug bij Rhenen hangt aan een zijden draadje omdat de provincie Gelderland wegens stijgende kosten de hand op de knip dreigt te houden. De Utrechtse gedeputeerde Arne Schaddelee reageert met onbegrip op de voornemens van de Gelderse buren. Volgens hem is de verbreding van de brug noodzakelijk voor de verkeersveiligheid, bereikbaarheid en leefbaarheid in Rhenen en omgeving.
Interview met gedeputeerde Arne Schaddelee
De twee provincies delen de kosten voor de verbreding. Schaddelee is twee weken op de hoogte van de voornemens van de Gelderse buren. "Ik moet zeggen: ik was toen heel erg verbaasd en verrast. Zeker omdat we tot december met elkaar een traject doorlopen om te kijken hoe we de extra kosten gaan betalen? Dan kiest Gelderland er nu voor om de knuppel in het hoenderhok te gooien. Wij zeggen: dat kan je naar deze regio's niet meer maken en zo ga je als overheden eigenlijk niet met elkaar om."
De kosten van de verbreding van de brug vallen vooral hoger uit doordat er meer geld opzij wordt gezet voor mogelijke risico's én omdat de prijzen uit 2018 moeten worden gelijkgetrokken met de prijzen van nu. Schaddelee: "We weten allemaal dat als je een aannemer in 2018 belde, je voor 10.000 euro heel veel meer kon doen dan nu. De bouwkosten zijn gestegen maar het is vooral indexering van die kosten waarvoor extra middelen nodig zijn."

Stijgende kosten

De twee samenwerkende provincies hielden in de gemaakte plannen nog geen rekening met het indexeren van de kosten voor de bouw. "Dat was op zich bekend in de besluitvorming", zegt Schaddelee, "we wisten met zijn allen dat die indexatie niet was opgenomen." Nu de plannen uit 2018 verder uitgewerkt moeten worden vallen de prijzen daardoor hoger uit. "Ja, dat hadden we beter gelijk kunnen doen. Dus het is eigenlijk verzuim uit 2018 wat je nu herstelt, dat hebben we afgelopen voorjaar geconstateerd. Provinciale Staten is hierover geïnformeerd waarbij is afgesproken dat we dit jaar nog met een kredietaanvraag komen."
De provincie Utrecht is al langer bezig met een inhaalslag van die prijsindexaties, zegt Schaddelee. In het achterhoofd werd al rekening gehouden met een kostenstijging voor het project Rijnbrug, maar officieel is dat onderzoek pas eind oktober klaar. Dat Gelderland na jaren van plannen en afspraken maken laat weten geen extra geld over te hebben, valt niet in goede aarde. "Op dit moment de stekker uit het project trekken, dat kan je niet meer maken."
De Rijnbrug.
De Rijnbrug. © RTV Utrecht
"Ik vind dat je altijd moet overwegen of je door moet gaan als de kosten zo veel hoger uitvallen", zegt gedeputeerde Christianne van der Wal tegen Omroep Gelderland. Maar een definitief besluit is er aan de andere kant van de rivier nog niet genomen. "Nee, die deur is nog niet dicht. De komende weken bekijken we alle opties: van helemaal stoppen tot helemaal doorgaan en alles wat daar tussen zit."
Als Gelderland zich toch besluit terug te trekken gaat het hele project niet door, zegt Schaddelee. "We gaan dan ook niet voor dit bedrag andere dingen doen in het gebied. Juist omdat we de laatste tien jaar alle mogelijke alternatieven hebben onderzocht." De verbreding van de brug is het belangrijkste onderdeel in de plannen. "Wij hebben natuurlijk ook wel gekeken: kan het goedkoper? Maar alle maatregelen die op papier goedkoper zijn, pakken verkeerd uit omdat ze gewoon niet het effect bereiken dat je wil."

Bestuurlijke onbetrouwbaarheid

Rhenen reageerde verbijsterd op het nieuws uit Gelderland. Wethouder Hans Boerkamp repte over bestuurlijke onbetrouwbaarheid van de buurprovincie. Schaddelee snapt de frustratie. "Je moet dit project wel afmaken. Je schuift een financiële vraag van een provinciehuis af op een regio die al tien, vijftien jaar heel veel last heeft van verkeersproblemen en leefbaarheidsproblemen."
Het is klip en klaar volgens de gedeputeerde: "De enige oplossing die werkt op de lange termijn is de Rijnbrug verdubbelen." Het is de bedoeling dat Utrecht en Gelderland in december gezamenlijk met een voorstel komen over het vervolg. De gesprekken tussen de provincies lopen nog steeds en zijn de afgelopen tijd "behoorlijk hartig" geweest, zegt Schaddelee. "We hopen nog steeds dat we op een constructieve manier aan tafel komen samen, zodat we in december tot een voorstel komen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.