Coronapas één op de drie keer niet gecheckt, vooral in sportkantines geen controle

© RTV Utrecht / Hannah Cammeraat
UTRECHT - De QR-code in het coronatoegangsbewijs wordt in een op de drie gevallen niet gecheckt door het personeel. Dat blijkt uit een onderzoek van I&O Research. In het rapport staan geen regionale cijfers.
Vooral in de kantines van amateursportclubs wordt er vaak niet gecontroleerd. In bioscopen, theaters, concertzalen en in stadions meestal wel (minstens 82 procent). In cafés en restaurants zijn de verschillen groot. Ruim de helft van de horecagasten werd gecheckt, een vijfde tot een kwart helemaal niet.

Gebruik CoronaCheck-app

Uit het onderzoek dat I&O Research in opdracht van de NOS van vrijdag tot en met maandag uitvoerde onder bijna 2300 mensen blijkt verder dat bijna negen op de tien Nederlanders (86 procent) de zogenoemde CoronaCheck-app op hun mobiele telefoon hebben geïnstalleerd. Of ze hebben een geprint vaccinatietoegangsbewijs. Driekwart gebruikt hem ook, 14 procent heeft de app niet.
De meerderheid van de ondervraagden (64 procent) met een vaccinatietoegangsbewijs, heeft daar positieve ervaringen mee. Mensen zijn volgens I&O Research blij met de schifting bij de ingang omdat dat een veilig gevoel geeft.
Bijna een op de tien (8 procent) is negatief over controles. Ze zeggen dat de CoronaCheck-app
technisch niet goed werkt en dat er niet consequent wordt gecontroleerd. Dat zou een schijnveiligheid geven of ronduit onveilig zijn. Mensen met een negatief oordeel over de QR-code vinden dat de 'schifting aan de poort' juist voor een ongewenste tweedeling zorgt.

Coronapas ook na 1 november

Gezien het toenemend aantal besmettingen ziet het ernaar uit dat het coronatoegangsbewijs na 1 november wordt verlengd. "Als je wilt dat gevaccineerden en ongevaccineerden weer in groepen bij elkaar kunnen komen, moet je zorgen dat je het veilig doet. Dat kan met de coronapas", zei demissionair minister Hugo de Jonge deze week in Op1. We kunnen daar volgens hem "niet nu al vanaf". "Je moet eerst afscheid willen nemen van de maatregelen die economisch beperkend zijn. De coronapas vinden we vervelend, maar niet meer dan dat."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.