Onderzoek olie- en gaswinning wordt niet stopgezet: 'Provincie Utrecht en gemeenten geen belanghebbenden'

© Woerden.tv
WOERDEN - Het onderzoek naar het opsporen van olie en gas in de provincie Utrecht kan voorlopig gewoon door blijven gaan. De bezwaarprocedure tegen de vergunning van energiecentrale Vermilion wordt niet inhoudelijk beoordeeld door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat omdat de provincie en gemeenten in onze regio niet als belanghebbenden worden gezien.
De lokale overheden kunnen niet leven met deze uitkomst en starten een beroepsprocedure om hun bezwaarpunten alsnog behandeld te krijgen. Ze vinden nieuwe aardgaswinningen niet passen bij de ambitie om zo snel mogelijk CO2 -neutraal en aardgasvrij te worden. Ook zijn ze van mening dat het besluit om over te gaan tot verlenging onvoldoende onderbouwd.
Het gebied van de opsporingsvergunning is ruim 1100 vierkante kilometer groot. Het grootste deel bevindt zich in de provincie Utrecht en strekt zich uit over dertien Utrechtse gemeenten. Al in aanloop naar het verlengingsbesluit door het ministerie, maakte de provincie en gemeenten kenbaar tegen een eventuele verlenging te zijn.
De provincie diende eerder dit jaar samen met gemeente Woerden, Oudewater, Nieuwegein, IJsselstein, Wijk bij Duurstede, Houten, Bunnik, Stichtse Vecht, Vijfheerenlanden en Utrecht een bezwaar in bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.