Instellingen

Hyperloop in Spoorwegmuseum: binnen half uur van Amsterdam naar Parijs

UTRECHT - Binnen een half uur van Amsterdam naar Parijs. Met een snelheid van boven de 1000 km per uur is dat met de Hyperloop in de toekomst wellicht wel mogelijk. Vanaf vandaag kun je er een bezichtigen in het Spoorwegmuseum. De Hyperloop is het concept voor een vacuümtrein en misschien wel dé oplossing in de zoektocht naar de toekomst van het railvervoer.
Het idee erachter is dat een voertuig zich met hoge snelheid kan verplaatsen in een buis zonder luchtweerstand. De buis is bijna compleet vacuüm gemaakt en het voertuig heeft geen wielen maar zweeft op magneten. "De weerstand wordt hiermee weggehaald, waardoor niet alleen hele hoge snelheden kunnen worden behaald maar het ook nog eens heel duurzaam is", legt Peter-Paul de Winter uit, hoofd Collecties bij het Spoorwegmuseum.
Het Hyperloopteam van de TU Delft geeft hun prijswinnende Hyperloop in langdurige bruikleen aan het museum. Met het prototype nam het team in 2017 deel aan een internationale Hyperloop Competitie en won. De prototypes werden beoordeeld op snelheid, veiligheid, duurzaamheid en uitvoerbaarheid. "Het prototype van het team van TU Delft was ontzettend passagiersvriendelijk. Dat is wat deze Hyperloop onderscheidde", zegt De Winter. Helaas kunnen bezoekers van het Spoorwegmuseum dit niet zelf ervaren. "Het prototype is op schaal gemaakt, dus je kunt er helaas niet in zitten."
Je kunt er helaas niet in zitten
Je kunt er helaas niet in zitten © Spoorwegmuseum
Het winnende prototype stond inmiddels een tijd in de opslag. "Het team was dan ook erg enthousiast toen we vroegen of we de Hyperloop mochten tentoonstellen", aldus De Winter. Het Spoorwegmuseum is er meer dan blij mee. "Onze doelstelling is om niet alleen de geschiedenis en het heden van het railvervoer te laten zien, maar óók de toekomst."
De Hyperloop zorgt voor een uitbreiding van het Techlab. Bij de tentoonstelling kunnen bezoekers via proefjes leren over de invloed die luchtdruk en magnetisme hebben op de voortbeweging van een trein of Hyperloop.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.