KNMI herdenkt overleden klimaatwetenschapper Van Oldenborgh

© KNMI / Werry Krone
DE BILT - Het KNMI staat stil bij het werk van de invloedrijke klimaatwetenschapper Geert Jan van Oldenborgh, die dinsdag op 59-jarige leeftijd overleed. Hij werkte sinds 1996 bij het meteorologische instituut in De Bilt.
"De bijdrage van Geert Jan aan de klimaatwetenschap is groot", aldus het KNMI, dat er trots op wijst dat Van Oldenborgh dit jaar de top-100 van meest invloedrijke mensen van het Amerikaanse Time Magazine haalde, samen met de Duitse collega-klimaatwetenschapper Friederike Otto. "Geert Jan kreeg de laatste jaren veel erkenning voor zijn werk", stelt zijn werkgever vast.
Op even dagen ben ik optimistisch en zie ik de initiatieven met zon en wind. Maar op de oneven dag denk ik: het is niet genoeg, we halen het niet.
Geert Jan van Oldenborgh, klimaatwetenschapper KNMI
Eerder dit jaar werd professor Van Oldenborgh in zijn woonplaats Gouda geridderd in de Orde van de Nederlandse Leeuw voor zijn bijdrage aan de klimaatwetenschap. Hij stond aan de basis van de zogeheten klimaatattributie. Dat is het wetenschappelijk duiden van de relatie tussen extreme weersverschijnselen en klimaatverandering. De Nederlander gaf leiding aan het initiatief World Weather Attribution (WWA), een internationaal wetenschappelijk initiatief dat zich hierop richt. Dat werk leverde hem in 2020 een aanstelling op als buitengewoon hoogleraar aan de Universiteit van Oxford. Verder droeg hij bij aan de rapporten van het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties.
"Geert Jan maakte zich zorgen over het klimaat en kon op een heldere en toegankelijke wijze uitleg geven over de oorzaken en gevolgen van klimaatverandering", schrijft het KNMI. Bij Van Olrgh werd acht jaar geleden de ziekte van Kahler vastgesteld, een zeldzame en ongeneeslijke vorm van kanker.
Het KNMI citeert de wetenschapper zelf om duidelijk te maken hoe hij dacht over de toekomst van de aarde: "Op even dagen ben ik optimistisch en zie ik de initiatieven met zon en wind. Maar op de oneven dag denk ik: het is niet genoeg, we halen het niet. Dat is ook frustrerend. Gezien mijn levensverwachting zal ik nooit weten hoe dit afloopt."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.