Bewoners boos over sluiting woonwagenstandplaats door gemeente De Bilt: 'Ze willen ons weg hebben'

MAARTENSDIJK - De leegstaande woonwagen van de inmiddels overleden vader van Marinus Hoeré is afgelopen week weggehaald uit Maartensdijk door de gemeente De Bilt. Na het verwijderen van de woonwagen werd de lege standplaats afgezet met betonblokken en containers, zodat er geen nieuwe woonwagen neergezet kon worden. De bewoners zijn boos en willen dat de standplaats weer vrij komt.
Familie Hoeré wil standplaats voor zoon Django
De zoon van Marinus, Django Hoeré, wil graag met zijn caravan op de lege standplaats van zijn opa komen staan naast zijn vader, maar de gemeente laat dat op dit moment niet toe. Marinus begrijpt er niks van. "Op een woonwagenkamp hoor je bij elkaar te wonen als familie. Mijn zoon hoort hier te staan en geen betonblokken. Die heeft altijd bij mij in de woonwagen gewoond en nu hoort hij naast me te staan, net zoals ik naast mijn vader stond."
De gemeente laat weten dat ze de standplaats tijdelijk hebben afgesloten omdat het lange tijd onrustig is geweest in de buurt. "Al ruim een jaar zijn team handhaving en politie betrokken bij structurele overlast in de buurt. Hierdoor is de leefbaarheid in de directe woonomgeving ernstig onder druk komen te staan. Daarom hebben we besloten om de standplaats tijdelijk te sluiten, totdat de rust in de wijk is teruggekeerd."

Op straat

De familie Hoeré begrijpt er niks van en voelt zich gediscrimineerd. "We zitten met de handen in het haar. Django staat eigenlijk op straat. Hij heeft zijn caravan op het erf van een boer kunnen zetten, maar daar heeft hij geen gas, water en licht. Er zijn steeds minder woonwagens in Nederland. Ze willen ons weg hebben. We worden over één kam geschoren alsof we criminelen zijn."

Gemeente

Gemeente De Bilt geeft aan dat het traject voor het laten terugkeren van de rust in de wijk al vanaf vorig jaar is ingezet door de woonwagen tijdelijk niet te verhuren. "Het feit dat de lege woonwagen nu is verwijderd staat los van het traject voor herstel leefbaarheid in de buurt. We doen dit nu voor de openbare orde en veiligheid."
Wanneer de standplaats weer vrijkomt, is onbekend. De gemeente: "Het is niet zo dat we de standplaats helemaal afsluiten. Zodra de rust in de wijk voldoende is teruggekeerd, starten we het traject voor bewoning van de standplaats weer. Als de standplaats weer wordt vrijgegeven, kan er rekening worden gehouden met de familielijn."

Emotie

Naast het afzetten van de lege standplaats was het ook emotioneel voor de bewoners om de woonwagen van hun vader en opa weggehaald te zien worden. "We hebben veel mooie herinneringen in die woonwagen en hebben geen afscheid kunnen nemen van zijn huis. Dat is bij ons traditie, maar dat liet de gemeente niet toe."
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Regio TV De Bilt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.