Instellingen

Politie klaar met nepvuurwapens na incident op treinstation Vaartsche Rijn: 'Enorme impact'

UTRECHT - Het treinverkeer werd stilgelegd, de politie hield even rekening met een aanslag en op station Vaartsche Rijn in Utrecht wemelde het van de zwaarbewapende agenten. En dat allemaal voor twee pubers met een nepvuurwapen: het gebeurde vanmiddag in Utrecht. De politie is helemaal klaar met dit soort acties: "Dit veroorzaakt een enorme impact op de mensen in de trein en hun families."
Het begon allemaal rond 15.00 uur toen er bij de politie een melding binnenkwam van iemand die in de trein tussen Den Bosch en Utrecht zat. Hij zei twee jongemannen te hebben gezien waarvan er één een vuurwapen omhoog hield. De politie nam meteen het zekere voor het onzekere en riep zowel de Dienst Speciale Interventie als het Rapid Response Team op. Ook werd het treinverkeer stilgelegd, moesten treinen stoppen op Vaartsche Rijn en werden daar ook de perrons ontruimd.
Agenten op perron na melding nepvuurwapen
Agenten op perron na melding nepvuurwapen © Job Staal

Agenten met kogelvrije vesten

Er kwamen agenten de coupé doorzoeken. Zij zeiden dat iedereen zijn handen moest laten zien.
Job, treinreiziger
Job zat in een trein richting Schiphol en was op weg naar huis toen de trein opeens stil kwam te staan op Vaartsche Rijn. "Er kwamen agenten de coupé doorzoeken. Zij zeiden dat iedereen zijn handen moest laten zien. Daarna gebeurde er een poos niets, hoewel er overal agenten met kogelvrije vesten, bivakmutsen en honden op het perron waren. Ook stonden er agenten op het dak. Toen kwamen ze opeens langslopen met twee jongens die ze hadden aangehouden. Daarna ging de trein weer rijden."

Schrik

Volgens Liesbeth Maas, politiechef van de stad Utrecht, was Job niet de enige die in spanning zat. "Bij de passagiers was de schrik nog van hun gezicht af te lezen. Reizigers moeten zich veilig kunnen voelen in de trein en daarbuiten. Dit soort acties zorgt voor een intensieve paraatheid."
De twee opgepakte verdachten bleken zestien jaar oud te zijn. Zij hadden het wapen tussen twee treinstellen onder een ijzeren plaat verstopt. Toch konden agenten het wapen vinden en de jongens oppakken. Het vuurwapen bleek nep. De ergernis van de politie over dit soort acties is dat niet. Met name de reactie van de pubers zorgt voor wrevel.
Ze waren zo gezien hun eerste reactie niet heel erg onder de indruk. Dat baart ons wel zorgen.
Liesbeth Maas, Politie Midden-Nederland
Maas: "Ze waren zo gezien hun eerste reactie niet heel erg onder de indruk. Dat baart ons wel zorgen. Het gaat om jongens van zestien jaar. Hun ouders zijn ingelicht en komen ze ophalen, en het valt te bezien of ze zich dan nog steeds zo groot houden als ze nu doen. Maar je zou hopen dat ze beseffen welke impact dit heeft op de samenleving en wat er allemaal voor ze is uitgerukt."

Gevaarlijk en druk

De actie van de jongens is ook niet zonder gevaar. Maas: "Andere mensen, maar ook wij als politie, kunnen het verschil tussen echt en nep vaak niet onderscheiden. Dat veroorzaakt schrik en heeft een enorme impact op de mensen in de trein en hun families. Het treinverkeer werd volledig stilgelegd en perrons werden afgesloten."
Bovendien hebben agenten het zonder dit soort meldingen al druk genoeg, aldus de politiechef van de stad Utrecht. Maas: "De inzet van de politie is enorm. De collega's die op dit soort meldingen afgaan, zijn hard nodig in de wijken, bij de aanpak van ondermijnende criminaliteit en bij het aanpakken van meldingen die er écht toe doen. Het gedrag van dit soort jongeren helpt ons in deze tijd van schaarste absoluut niet."
De politie doet nu melding over het incident bij jeugdzorgorganisatie Veilig Thuis. Daarna moet nog worden gekeken hoe het vergrijp wordt afgedaan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.