Nieuw raadslid: 'Utrechts stadhuis slecht toegankelijk voor rolstoelers'

© RTV Utrecht
UTRECHT - Het Utrechtse stadhuis is slecht toegankelijk voor mensen met een beperking. Die conclusie trekt het nieuwe D66-raadslid Andrea Naphegyi. Zij is afhankelijk van een rolstoel, en heeft veel moeite zich zelfstandig door het stadhuis te bewegen. Dat werd een paar jaar geleden nog ingrijpend verbouwd.
"Utrechts stadhuis slecht toegankelijk voor rolstoelers"
Naphegyi is Hongaars en Roemeens en kwam vanwege de liefde naar Nederland. Sinds een paar weken maakt ze deel uit van de raadsfractie van D66, na het vertrek van een raadslid naar Den Haag en het zwangerschapsverlof van een ander. Ze heeft een progressieve auto-immuunziekte en is afhankelijk van hulpmiddelen als een rolstoel.

Huis der democratie

Het kersverse raadslid vindt dat als je mee wilt doen in een inclusieve samenleving, dat er dan geen fysieke barrières mogen zijn. Ze zet zich al jaren in voor mensen met een beperking en kan dat nu vanuit het hart van de Utrechtse democratie doen.
Maar hoe zit het met het Utrechtse stadhuis, het huis der lokale democratie? Kan Naphegyi daar zelf wel binnenkomen? We nemen de proef op de som en gaan met haar naar de raadszaal en de fractiekamer. En de toegankelijkheid valt vies tegen, blijkt al snel. "Hier houdt het op", zegt de D66-er bij het binnenrijden van de raadszaal. "Ik zou naar mijn plek moeten kunnen rollen." Maar dat is niet het geval, afstapjes vormen een niet te nemen hindernis. En tussen de twee rijen met bankjes is onvoldoende ruimte voor een rolstoel. Naphegyi klimt uit haar stoel en pakt zich stevig beet aan het meubilair om zo bij haar plek te komen.

Invalidelift

Op weg naar de fractiekamer zijn de hindernissen nog groter. De meeste deuren zwaaien automatisch open met een pasje. Maar een deur die alleen gebruikt wordt door rolstoelers moet met de hand worden geopend, en dat blijkt best zwaar. De deur leidt naar een invalidelift, maar die doet het niet altijd. "Soms moet je hem vijf keer uit- en aanzetten voor hij het doet." Als ze beneden uitkomt, vindt ze de afrit te stijl om veilig te nemen.
Het stadhuis is duurzamer en veiliger geworden, maar niet toegankelijker
Andrea Naphegyi (raadslid D66)
De fractiekamer zelf zit een halve etage hoger dan de vergaderzalen. Een trap overbrugt de paar meter. Maar met een rolstoel is de weg vele malen langer. Naphegyi moet eerst terug naar de begane grond, met de rolstoellift en een normale lift. Daarna moet ze het hele gebouw door, naar de andere kant, en daar weer met een lift omhoog.

Verkeerde prioriteit

Het stadhuis van Utrecht is een paar jaar geleden gerestaureerd. Volgens Naphegyi zijn daarbij de verkeerde prioriteiten gesteld. "Er staat op papier dat Utrecht voor iedereen toegankelijk moet zijn, de raadszaal is een mooi voorbeeld waar het fout gaat. In 2018 en 2019 is het stadhuis ingrijpend verbouwd. Destijds is ook het beleid aangenomen dat Utrecht toegankelijk moet zijn. Maar het stadhuis is duurzamer en veiliger geworden, maar niet toegankelijker."
Volgens de gemeente is er bij de grote verbouwing in 2000 wel degelijk rekening gehouden met de toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers. Persvoorlichter Joukje Valkenburg: "Het stadhuis is een monumentaal gebouw. De aanpassingen die - binnen de kaders die gelden voor dit soort historische gebouwen - gedaan konden worden om de toegankelijkheid te verbeteren, zijn uitgevoerd."
De raadszaal is in 2018 nog aangepast, maar niet alle drempels zijn weg. "De overige niveauverschillen zijn onderdeel van het beschermde ontwerp en zijn om deze reden niet aangepast."
Andrea Naphegyi (D66): 'raadszaal voorbeeld waar het fout gaat'
Andrea Naphegyi (D66): 'raadszaal voorbeeld waar het fout gaat' © RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.