Instellingen

Waar gaan we heen deze herfstvakantie? Op de camping is nog plek

PROVINCIE UTRECHT - Het is nat en ook al best fris, maar de kinderen zijn de komende week wel vrij van school. Waar gaat Utrecht dan heen deze herfstvakantie? "Ik verwacht vooral veel aanloop in musea en dierentuinen".
De drukte in de vakantieparken zal wel meevallen, zegt Michiel van der Schaaf, directeur van het Regionaal Bureau voor Toerisme Heuvelrug & Vallei. "De herfstvakantie is altijd al het staartje van het toeristisch seizoen en dat is dit jaar niet anders. Het zal misschien iets drukker zijn dan in andere jaren, omdat minder mensen naar het buitenland gaan, maar het zal niet helemaal vol zitten."
Drukte op de camping en dino's in de dierentuin
Wie dus op zoek is naar een plek om een paar dagen lekker uit te waaien heeft nog keuze genoeg, zo blijkt uit een belronde langs meerdere vakantieparken in de regio. "Mensen kijken naar het weer. Het is nu voornamelijk last-minute, op basis van de voorspellingen", zeggen ze bijvoorbeeld op Bos Park Bilthoven. Ook op vakantiepark De Krakeling in Zeist is nog plek. Het beeld is volgens beheerder Alex van der Grift daar niet veel anders dan in voorgaande jaren. "Er zitten zeker nog wel mensen in de huisjes, maar gekampeerd wordt er bij ons echt niet meer."

Fanatiekelingen

Op RCN Vakantiepark Het Grote Bos in Doorn zetten sommige fanatiekelingen nog wel gewoon hun camper, caravan of soms zelfs hun tent op, zegt parkmanager Eelco Stienstra. Wie er een huisje wil komt hier helaas te laat, maar kamperen kan dus nog wel. "Dat gaat prima, hoor. Het sanitair is verwarmd en zaterdag hebben we zelfs een festivalletje. We maken er gewoon een gezellige boel van. De huisjes op Landal Amerongse Berg ziten trouwens ook helemaal vol. "Er is geen bungalow meer over. Zo is het het hele jaar al. Mensen gaan toch minder naar het buitenland."
Op de camping is nog wel een plekje vrij voor de liefhebber
Op de camping is nog wel een plekje vrij voor de liefhebber © RTV Utrecht / Anne Marie Verhagen
De toerismesector in de regio heeft daardoor inmiddels "een aardig seizoen" achter de rug, zegt Van der Schaaf van Toerisme Heuvelrug & Vallei. "Mensen hebben het eigen land en de eigen omgeving wel weer echt. We gaan in de herfstvakantie ook weer zien dat ze erop uitrekken in de buurt. Het is bijna te hopen dat het weer niet al te best wordt, want dan wordt het weer te druk in de natuur. Maar ik verwacht veel aanloop bij binnenlocaties, zoals indoorspeeltuinen en musea en dierentuinen."

Dierentuin en museum

"We zijn er helemaal klaar voor", zegt Hylke Steggerda van Dierenpark Amersfoort. "Het is inderdaad een beetje afhankelijk van het weer, maar zoals het er nu uitziet is dat voor een dierenpark prima. We zagen in de zomervakantie ook al dat mensen toch meer dagtrips gaan maken en dat zal nu niet anders zijn. We gaan nu voor het eerst sinds lange tijd ook weer speciale activiteiten organiseren, zoals DinoAdventures. Het is wel weer even wennen, maar we zijn ook vooral blij dat het allemaal weer kan."
"Als de zomer een indicator is, dan denken we dat we goed bezoek gaan krijgen", zegt Jacqueline Rutten van het Centraal Museum in Utrecht én van het nijntje museum. "Mensen zoeken toch iets leuks om te doen met de kinderen." Het Nationaal Militair Museum in Soesterberg trek daarom de komende week ook alles uit de kast om ze naar het museum te krijgen. Ze kunnen er dan lasergamen in het bos, op camouflage-speurtocht of rijden in een mini-tank. "De herfstvakantie is bij ons altijd druk", zegt Marsha van der Mheen van het museum. "We verwachten ook dat de nieuwe buitenactiviteit, dat lasergamen, het goed gaat doen bij de jeugd."

Hotel

Hoe het gaat bij de hotels is minder makkelijk te voorspellen, meent Van der Schaaf van het Regionaal Bureau voor Toerisme Heuvelrug & Vallei. "Die worden meestal voor een weekend geboekt en soms ook echt last-minute. Sommige hotels kampen alleen op dit moment wel met een personeelstekort waardoor sommigen hun aandacht hebben verlegd naar de zakelijke markt. Die nemen dan minder boekingen aan, omdat ze er het personeel niet voor hebben."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.