Studenten demonstreren tegen bomenkap Amelisweerd: 'Weg met de snelweg'

BUNNIK - Met grote spanddoeken en het schreeuwen van leuzen protesteerden vandaag zo'n 200 studenten tegen de verbreding van de A27/A12 en het kappen van achthonderd bomen in natuurgebied Amelisweerd. "Het bos is onze achtertuin."
Studenten demonstreren tegen bomenkap Amelisweerd
Lopend lieten de demonstranten hun stem horen. "Weg met de snelweg! Amelisweerd niet geasfalteerd!" "Veel studenten hebben een kleine kamer en geen tuin. Amelisweerd is voor ons een belangrijke rustplek in de stad", zegt organisator Lianne Suurenbroek.
Met de aftrap van een bandje en verschillende sprekers werd het programma in gang gezet. Vanaf het Domplein liepen de demonstranten naar Amelisweerd. "We lopen een échte studentenroute langs plekken die voor ons belangrijk zijn", zegt Lianne.

Infrastructuur

De actiegroep werd eerder gesteund door bekende Nederlanders die met een gedicht in een videoboodschap mensen opriepen zich te verzetten tegen de verbreding. Ook Tweede Kamerlid Kauthar Bouchallikht (GroenLinks) protesteerde vandaag mee. "Het is heel belangrijk om na te denken over welke samenleving we willen creëren en waar we geld aan willen besteden. Besteden we dat aan snelwegen of aan openbaar vervoer en een betere infrastructuur voor fietsers? Wij vinden het belangrijk om naar een andere oplossing te zoeken en het klimaat te behouden. Dit bos is onbetaalbaar"
De demonstratie bereikt het Janskerkhof.
De demonstratie bereikt het Janskerkhof. © Bernadette Keizer
De A27 aan de oostkant van Utrecht is een druk verkeersknooppunt. De A12 sluit erop aan en er is een vertakking naar de A28. Er staan dagelijks files. In 1982 leidde de aanleg van de A27 door het landgoed Amelisweerd ook tot protesten en bezettingsacties. "We hopen meer bewustzijn te creëren over dit onderwerp en de nieuwe regering te laten zien dat ons mooie Amelisweerd niet vergeten mag worden. Als we niet protesteren, gaat er ook niets veranderen voor ons", zegt Lianne.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.