Instellingen

Veelbesproken parkeerbeleid in Woerden wordt aangepast, dagtarief van 20 euro van de baan

Dit soort rekeningen zie je binnenkort niet meer.
Dit soort rekeningen zie je binnenkort niet meer. © RTV Utrecht / Hester Ramaker
WOERDEN - Het veelbesproken parkeerbeleid van Woerden blijft van kracht maar wordt wel aangepast. Dat is besloten na het spoeddebat van de gemeenteraad gisteravond. Het belangrijkste is dat het sterk bekritiseerde parkeertarief van twintig euro gaat verdwijnen. Ook op andere punten wordt het beleid aangepast.
Spannend was het debat over het parkeerbeleid in Woerden niet. Partijen bleven voornamelijk bij hun eigen standpunten en wisten elkaar niet van iets anders te overtuigen. Een beetje beladen was het wel. Lange tijd heeft een besluit van de gemeente niet zoveel los gemaakt in de gemeente als bij dit onderwerp. Alle partijen benadrukten dat ze nog altijd veel mails en berichten krijgen van de inwoners van Woerden. Op het meldpunt van de gemeente waren meer dan duizend klachten binnengekomen. Een aantal partijen bood dan ook excuses aan voor het instemmen met dit beleid. Een enkeling had spijt ooit voor te hebben gestemd.
Eerder deze week maakte verslaggever Hester Ramaker deze reportage over het veelbesproken parkeerbeleid:
Veelbesproken parkeerbeleid in Woerden wordt aangepast

Verandering noodzakelijk

Het was duidelijk dat de hele raad inzag dat er iets moest veranderen. Een aantal partijen wilde het liefste terug naar het oude beleid om van daaruit opnieuw de parkeerregels in te voeren. Maar een meerderheid van de raad kon zich daar niet achter scharen. Die wilde het huidige beleid behouden en een aantal knelpunten oplossen.
Wethouder Arjan Noorthoek ging daarin mee. Hij ziet nog dagelijks boosheid om dit beleid. "Daarom is het goed dat wij hier vanavond over spreken. En inderdaad, een aantal zaken vragen om aanpassing." Maar, benadrukte hij ook, de raad wilde zelf een autoluwe binnenstad en daarom kan niet het hele beleid op de schop.

Een aantal aanpassingen

Wat wel op de schop gaat is het dagtarief van twintig euro. Dat tarief overviel veel inwoners toen het beleid werd ingevoerd. Sommige inwoners waren plotseling twintig euro kwijt, terwijl ze maar een paar minuten of zelfs seconden geparkeerd stonden. Hoogstwaarschijnlijk wordt het nu een uurtarief van vijf euro om alsnog parkeren in de woonwijken te ontmoedigen. De wethouder heeft zes weken nodig om dit in te voeren.
Het college wil namelijk dat er zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van de parkeergarages. Daar kun je vanaf ongeveer half november een aantal maanden het eerste uur gratis parkeren. Het betreft een proef en is meteen een handreiking naar de ondernemers. Want de raad hoopt dat hierdoor meer bezoek naar de stad komt in de drukke wintermaanden om te gaan winkelen.
Een andere belangrijke verandering is dat er meer parkeerplekken komen of vrij worden gemaakt voor bewoners in de binnenstad. Voor een aantal ruiten hangt nog altijd spandoeken met boze teksten gericht aan de wethouder. De bewoners zijn woedend dat ze niet meer voor hun deur mogen parkeren ondanks dat ze in het bezit zijn van een parkeervergunning. Op de Wagenstraat, waar het meeste protest vandaan komt, worden straks veertien plekken vrijgemaakt waar ze mogen parkeren.

Charmeoffensief

Het college moet ook weer in gesprek met de klankbordgroepen over de parkeerduur op sommige straten. Dat varieert van een half uur tot twee uur of een hele dag. Ook daar is nog wat gesteggel over. Tenslotte wil de wethouder nog met een charmeoffensief komen richting de ondernemers en inwoners van de binnenstad. Hoe dat eruit gaat zien, is nog niet bekend.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met RPL Woerden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.