Eén op de zes Utrechters heeft stress, vooral in de stad

© Pexels / Andrea Piacquadio
PROVINCIE UTRECHT - Eén op de zes volwassenen in de provincie Utrecht klaagt over stress. Opvallend: het zijn vaker vrouwen dan mannen die ermee kampen en gepensioneerden in onze regio voelen zich het meest relaxt.
Dat blijkt uit de meest recente Gezondheidsmonitor, een enquête-onderzoek dat onder meer dan een half miljoen Nederlanders is gehouden. Deelnemers gaven vorig jaar onder meer antwoord op de vraag of ze de afgelopen vier weken last hadden gehad van stress. Datapersbureau LocalFocus zette de gegevens per gemeente om in een digitale kaart.
De gemeente Utrecht telt in onze regio relatief de meeste inwoners die voelen dat bijvoorbeeld de financiële problemen, de hoge werkdruk of een kwakkelende gezondheid ze even te veel wordt. Bijna een kwart van de Utrechters zegt eronder te lijden. De stad staat in de top-20 van grootste gemeenten op een vierde plaats, vlak onder Nijmegen, Den Haag en Arnhem.

Verstedelijkte gebieden

Bunschoten maakt zich beduidend minder druk. Daar ervaart hooguit één op de acht volwassenen veel stress. Ook de andere gemeenten waar betrekkelijk weinig stress heerst, vind je aan de randen van de provincie. Het lijkt erop dat in verstedelijkte gebieden de factor stress een belangrijkere rol speelt dan in landelijke gemeenten met minder bebouwing.
Vrouwen voelen vaker stress dan mannen.
Vrouwen voelen vaker stress dan mannen. © Pixabay / Jeshoots-com
Vrouwen voelen vaker stress dan mannen, blijkt uit de enquête. In Rhenen (11,5 procent van de mannen tegen 20,5 procent van de vrouwen), Wijk bij Duurstede (11,4 procent tegen 20,4 procent) en Eemnes (10,3 procent tegen 18,8 procent) zijn de verschillen binnen onze provincie het grootst. In onze regio wijkt alleen Vijfheerenlanden af. Daar vind je meer mannen (19,3 procent) dan vrouwen (18,1 procent) die het mentaal zwaar hebben.

65-plussers

Mensen die de pensioengerechtigde leeftijd eenmaal hebben bereikt, genieten duidelijk van hun welverdiende rust. Iets meer dan één op de twintig 65-plussers in de provincie Utrecht (5,5 procent) kampt met spanningen. Bij de jongere leeftijdsgroepen ligt dat aantal veel hoger: 19,7 procent van de volwassenen tot en met 65 jaar.
Ook uit onderzoek van het RIVM naar de psychische gezondheid tijdens de coronacrisis blijkt dat jongeren vaker en meer last hebben van stressklachten dan ouderen. Uit dat onderzoek komt naar voren dat vorige maand landelijk zelfs ruim dertig procent zich 'meestal, vaak of voortdurend' gestrest heeft gevoeld. Onder 70-plussers is dat nog geen drie procent.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.