Instellingen

Veenendaal verruimt openingstijden voor winkels, ook op zondag

© RTV Utrecht
VEENENDAAL - De koopzondag in de gemeente Veenendaal wordt verruimd. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde gisteren in met een voorstel van D66 dat het mogelijk maakt dat ondernemers zelf kunnen bepalen of ze open gaan of niet.
"Waarom mag een Praxis wel open op zondag en de Leen Bakker niet? Waarom mag de Albert Heijn wel open en een drogisterij als Kruidvat niet?" zei raadslid Youssef Boutachekourt bij aanvang van het debat. D66 diende het voorstel in en kreeg de steun van VVD, ProVeenendaal, CDA, Lokaal Veenendaal, DENK, GroenLinks, PvdA en Fractie Saidi.
De verruiming van de openingstijden voor nachtwinkels als onderdeel van het voorstel kwam ook ter sprake, maar dit onderdeel haalde het niet. Volgens onder meer de PvdA zorgen nachtwinkels voor overlast in de omgeving.

Weerstand

Weerstand kwam er van onder meer de SGP en ChristenUnie. "Wat is de waarde van rust? We leven in een maatschappij die steeds meer en steeds sneller wil. De vraag is of we daarmee door willen blijven gaan", zo sprak raadslid Sanny Brunekreeft-Lagerweij.
"Willen we een economie die werkt voor mensen, of willen we mensen die werken voor de economie? Het lijkt soms wel alsof alles ten dienst moet staan van maar doorgaan en zo snel mogelijk aan je trekken komen. Ik vraag me af of dit nou echte vrijheid is, of dat we ons slaaf van de economie maken."
Brunekreeft-Lagerweij refereerde aan een evaluatie waaruit zou blijken dat "slechts zeven procent van de winkeliers vaker dan twaalf keer per jaar open wil op zondag en dat ruim de helft van de helft van de winkeliers helemaal niet open wil op zondag." De partij twijfelt dan ook aan de behoefte van verruimde openingstijden. Ook de SP stemde tegen. De partij heeft "onvoldoende het gevoel" dat het voorstel het centrum vooruit zal brengen en denkt dat winkeliers er niet echt op zitten te wachten.
De koopzondag in Veenendaal is al jarenlang onderwerp van discussie. In 2017 werd ingestemd met een verruiming van 6 naar 12 koopzondagen per jaar.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.