Utrechtse Heuvelrug bespaarde 120.000 euro door GFT minder vaak op te halen

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
UTRECHTSE HEUVELRUG - De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft 120.000 euro bespaard door te stoppen met het wekelijks inzamelen van GFT in de zomer en herfst. In plaats daarvan worden de GFT-kliko's net als in de winter en lente al gebeurde elke twee weken geleegd.
Mede door deze maatregel daalt het tarief van de afvalstoffenheffing met ongeveer 4 procent, schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad. Dat betekent voor volgend jaar een lastenverlichting van 10 tot 12,50 euro voor huishoudens in die gemeente.
De gemeenteraad van gemeente Utrechtse Heuvelrug stemde eerder al in met het schrappen van de wekelijkse inzameling van GFT-afval. Op die manier wilde de gemeente de stijgende kosten voor afvalverwerking beteugelen. Zowel in 2020 als in 2021 waren die kosten met meer dan 10 procent gestegen.
"Wij beseffen dat het schrappen van de wekelijkse herfst- en zomerinzameling een versobering van het serviceniveau op afval betekent. Een deel van onze inwoners ervaart dit ook als zodanig", schrijft het college nu aan de gemeenteraad. "De nadelige gevolgen die de versobering voor sommige huishoudens met zich meebrengt, zijn echter niet onoverkomelijk en kunnen verder worden beperkt door komend jaar meer aandacht te besteden aan communicatie."
"De maatregel brengt geen schade toe aan onze milieuambities", vervolgt het college. "Wel levert het een substantiële bijdrage aan de kostenbeperking, en daarmee aan de tarieven van de afvalstoffenheffing die voor al onze inwoners gelden."