Oversteekplaatsen lang niet altijd veilig volgens blinden: 'Oversteken is Russische roulette'

Marcel van der Bie bij een oversteekplaats in Utrecht
Marcel van der Bie bij een oversteekplaats in Utrecht © RTV Utrecht
Utrecht - Het is vroeg in de ochtend als Marcel naar zijn werk gaat. In het donker loopt hij door de regen met zijn geleidehond over de geleide lijnen naar de oversteekplaats van tramhalte Galgenwaard richting de Kromhoutkazerne in Utrecht. Marcel is al zijn hele leven blind en is volledig zelfstandig. Maar bij deze oversteekplaats moet hij altijd hulp vragen. Het is te gevaarlijk om als blinde of slechtziende zelf over te steken. Volgens de Oogvereniging is dit geen uitzondering en moeten oversteekplaatsen veiliger gemaakt worden.
Oversteekplaatsen lang niet altijd veilig volgens blinden: 'Russiche roulette om over te steken'
Bij dit kruispunt is geen stoplicht of zebrapad. Auto's komen uit verschillende richtingen dus puur op gehoor oversteken is een flinke uitdaging. Daarom wacht Marcel met zijn witte stok in de lucht tot auto's voor hem stoppen of tot er iemand naast hem staat die hem kan vertellen of hij kan oversteken. "Ik ben niet bang aangelegd maar hier moet je niet zelf oversteken", zegt Marcel. "Ik ben afhankelijk van anderen die ook willen oversteken of van collega's die mij bij de tram komen ophalen."

Witte stok

"Dit komt heel vaak voor", zegt Ton van Weerdenburg van de Oogvereniging. Hij is ook blind en herkent de problemen die Marcel tegenkomt. "Er zijn veel oversteekplaatsen zonder markeringen maar het gebeurt ook vaak dat automobilisten niet weten wat de witte stok betekent, dus die stoppen ook niet." Een jongen die langsloopt bevestigt de stelling van Weerdenburg direct, hij weet niet wat de witte stok betekent.
"Er zijn situaties waar het levensgevaarlijk is. Dan is het echt een Russische roulette om over te steken. Op een gegeven moment ga je maar want je moet wel, maar je hoopt dat je veilig aan de overkant komt", zegt van Weerdenburg.

Stoplicht met rateltikker

De oplossing ligt volgens beide mannen bij gemeentes. Een gemeente moet volgens hen zorgen dat er voorzieningen zijn zoals een stoplicht met rateltikker zodat je hoort wanneer het groen is. "Er moeten ook meer zebrapaden komen en die moeten doorlopen over de fietspaden want je merkt nu dat de fietsers gewoon doorfietsen en daar moet je tussendoor zien te komen", zegt van Weerdenburg.
Marcel heeft de situatie al vaker bij de gemeente Utrecht aangekaart. "De gemeente reageert niet en laat het aan alle kanten afweten. Ze weten dat er bijna ongelukken gebeurd zijn maar ze doen niks en dat vind ik heel erg jammer."
De gemeente is op de hoogte van de situatie en is in gesprek met Solgu, de belangenvereniging voor lichamelijk gehandicapten in Utrecht. "Verder toetsen wij de inrichting van de openbare ruimte, waaronder oversteekplaatsen, aan de richtlijnen voor de geleiding van blinden en slechtzienden", laat een woordvoerder van de gemeente weten. "Indien nodig worden nadere maatregelen genomen om de toegankelijkheid en veiligheid te vergroten."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.