Geen les, maar boksen, een rapper én een slang op school in Wijk bij Duurstede

WIJK BIJ DUURSTEDE - Een niet alledaagse schooldag voor de leerlingen van het Revius Lyceum in Wijk bij Duurstede vandaag. Want het gebeurt niet vaak dat je in het lokaal waar je normaal Engelse les hebt nu met een enorme boa contrictor om je nek hangt. Of dat je bij wiskunde nu boksles krijgt, waarbij je ook je docent mag slaan. En dat de bekende rapper Bokoesam komt optreden in de aula waar je elke dag je boterham met kaas zit te eten. "We nemen de school vandaag een dagje over" zegt Ana Glavas (26) van stichting Young Impact.
Uit je comfortzone met een wurgslang om je nek
Nog wat onwennig komen de leerlingen op deze regenachtige herfstdag aanfietsen bij de school. Vanuit het hoofdgebouw klinkt een dreunende beat. Buiten staat een enthousiast meisje door een megafoon te roepen dat iedereen snel naar de aula moet. Daar staat een deejay te springen op de beat van de Snollebollekes.
Young Impact is een non-profit organisatie die wil bijdragen aan een betere wereld. Dit najaar reist de organisatie door het hele land om een aantal scholen op zijn kop te zetten. Leerlingen krijgen een dag geen les, maar allerlei leuke activiteiten. De bedoeling is dat ze ervaren dat het leuk is om iets voor een ander te doen.
De 800 leerlingen moeten op deze vroege ochtend nog even wakker worden. De meeste zitten in groepjes naar hun smartphone te staren. Maar na wat oppeppende woorden van de deejay gaat het een paar minuten later van links naar rechts hossend door de aula. "Los met de Snollebollekes! Klappen met die handjes! En van links.... Naar rechts!"
De leerlingen gaan los op de Snollebollekes
De leerlingen gaan los op de Snollebollekes © RTV Utrecht

Pensioen

Deze laatste schooldag voor de herfstvakantie is ook de laatste schooldag voor docent Philip Korff de Gidts (66). Hij gaat met pensioen. "Sinds het begin van Young Impact ben ik betrokken geweest bij dit project en dus leek het de schoolleiding wel een goed idee deze speciale dag vandaag te organiseren. Op mijn laatste dag als docent. Na de vakantie lever ik de sleutel in."
Philip Korff de Gidts tussen zijn leerlingen
Philip Korff de Gidts tussen zijn leerlingen © RTV Utrecht
Want de non-profit organisatie Young Impact doet vandaag een zogenaamde 'school takeover' op het Revius Lyceum. Ze nemen de normale lessen over met een dag vol workshops, optredens, muziek en challenges. Met actuele thema's als klimaat en LHTBI. Een aantal keren per jaar organiseert de stichting zo'n speciale dag op scholen in het hele land. Met als doel om jongeren duurzaam betrokken te maken bij maatschappelijke projecten. En hun talenten te ontwikkelen.
"We gaan straks hier om de hoek zebrapaden verven in de regenboogkleuren, maar ook plastic afval opruimen hier in de buurt. En daarmee willen we jongeren inspireren om impact te maken op zichzelf en anderen door dit soort maatschappelijke activiteiten gewoon te gaan doen. Vaak is de eerste stap zetten lastig en daarom helpen we ze vandaag hier bij", vertelt Ana.
Hij heeft een week geleden nog een cavia gegeten, dus hij doet niks.
Reptielen-expert Erwin
De ooit verplichte maatschappelijke stage voor leerlingen in het voortgezet onderwijs bestaat inmiddels niet meer. Dit project vangt die leegte een beetje op. "We hopen hiermee te laten zien hoeveel impact je kan maken als je bijvoorbeeld een bingoavond organiseert voor eenzame ouderen. Of ergens vrijwilligerswerk gaat doen."

Wurgslang

De eerste stap om dat te kunnen doen is uit je comfortzone te komen. En een boa contrictor kan daarbij helpen. Want durf je die om je nek te hangen? Voor het oog van honderd klasgenoten? Reptielen-expert Erwin stelt de leerlingen op hun gemak: "Hij heeft een week geleden nog een cavia gegeten, dus hij doet niks."
Eén meisje stapt aarzelend en giechelend naar voren. De wurgslang wordt in haar nek gehangen. "Oh my god, wat is dit eng!" Maar daarna volgen er nog vele andere durfals. "Je moet even over een drempel heen en dan durf je veel meer."
Uit je comfortzone met een boa contrictor
Uit je comfortzone met een boa contrictor © RTV Utrecht
Philip loopt op zijn laatste dag stralend door de school. Bij de koffieautomaat krijgt hij schouderklopjes van collega-docenten. "Succes hé, fijne dag!" en "Geniet er lekker van!" Philip: "Ik sta hier nu wel heel stoer hoor, maar ik ga de leerlingen echt missen. Als ik een dagje niet lekker in mijn vel zat ging ik naar school en daarna kwam ik vol energie weer thuis. Ik laadde mezelf hier echt op."

Bourgondisch

Philip komt oorspronkelijk uit Zeist en begon zijn docentencarrière in Den Haag en Rotterdam. "Op 4 hoog in een groot gebouw gaf ik als jonge docent economieles. Omdat ik graag terug wilde naar de omgeving van Zeist heb ik mijn eerste en enige sollicitatiebrief ooit geschreven. En toen kreeg ik hier een baan in Wijk bij Duurstede. Mijn lokaal, toen nog in de Antonius Mavo, zat in een barak en ik keek uit op een paard in een weiland. Dat contrast met Rotterdam was enorm, maar ik voelde me hier snel thuis." Volgens Philip is Wijk "heel bourgondisch", net een Frans stadje met leuke cafés en restaurantjes. "En de mensen zijn hier zo warm en hartelijk."
Ik ben ook al gevraagd als hulpsinterklaas, maar daar heb ik vriendelijk voor bedankt
Philip Korff de Gidts
Daarom kent hij in Wijk bij Duurstede vrijwel iedereen en iedereen kent Philip Korff de Gidts. "Ik heb zo'n 10.000 leerlingen in de loop der jaren les gegeven, dus ja. Ik hoef in ieder geval geen geld mee te nemen als ik op kroegentocht ga tijdens het jaarlijkse bluesfestival hier in de stad."
Is hij niet bang in het beruchte zwarte gat te vallen na zijn pensionering? "Nou ja, ik ben mantelzorger voor mijn vrouw Anita die MS heeft. Ook ben ik daarom voorzitter van een stichting die de opleiding financiert voor hulphonden en hun baasjes. Daar ga ik de komende tijd mijn energie insteken. En verder gewoon even een tijdje niks doen. Ik ben ook al gevraagd als hulpsinterklaas, maar daar heb ik vriendelijk voor bedankt."
Ondertussen heeft rapper Bokoesam de aula overgenomen. Er wordt gedanst en enthousiast meegezongen. Na een hele dag workshops is iedereen helemaal uit zijn comfortzone. En in de herfstvakantie hebben de 800 leerlingen vast volop tijd om vrijwilligerswerk te zoeken.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Regio90.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.