Huishoudens gecompenseerd voor gestegen gasprijs, maar plannen nog onduidelijk

© ANP
PROVINCIE UTRECHT/AMERSFOORT - Het demissionaire kabinet is het vrijdag eens geworden over een tegemoetkoming om een deel van de flink stijgende energierekening te compenseren. Staatssecretaris Dilan Yesilgöz-Zegerius (Economische Zaken) maakte dat bekend na de ministerraad. Het gaat "voor een gemiddeld gezin met een gemiddeld verbruik" om ongeveer 400 euro.
Volgens de NOS trekt het kabinet zo'n drie miljard euro uit voor maatregelen om de hogere energierekening van consumenten door de sterk stijgende gasprijs te compenseren. Dat geld gaat onder meer naar een verlaging van de belasting op energie.
Ook wordt er 150 miljoen euro extra uitgetrokken voor het isoleren van woningen. Dat bedrag kunnen gemeenten in de vorm van vouchers verdelen onder mensen in slecht geïsoleerde woningen. Die kunnen dan met de vouchers bijvoorbeeld tochtstrips kopen bij de bouwmarkten.

'Generieke maatregelen'

De Vereniging Eigen Huis (VEH) uit Amersfoort noemt de plannen nog te weinig concreet om op te reageren. Woordvoerder Hans André de la Porte van de organisatie maakt zich wel zorgen dat het grotendeels om generieke maatregelen lijkt te gaan. "Onze grote wens is dat het geld terechtkomt bij mensen met een kleine beurs en een hoge energierekening, want die worden nu getroffen."
"Want met een goed geïsoleerd huis of een contract dat lang vastligt, heb je weinig last van de gestegen gasprijzen", vervolgt hij. "Wij zijn dan ook heel benieuwd hoe het kabinet ervoor gaat zorgen dat het geld terechtkomt bij de mensen die dat het hardst nodig hebben."

Verschillende varianten

Het kabinet had onlangs op aandringen van de Tweede Kamer toegezegd te zullen kijken naar maatregelen om de verwachte hogere kosten voor de stijgende gasprijzen te beperken. Die rijzen de afgelopen tijd de pan uit vanwege internationale ontwikkelingen.
Door de stijgende gasprijzen dreigt komende winter de energierekening van veel huishoudens met vele tientallen euro's per maand omhoog te gaan. Een deel van het kabinet kwam dinsdag al bij elkaar voor overleg over compensatie voor consumenten en bedrijven, maar zei toen nog verschillende varianten te moeten doorrekenen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.