Utrechtse ziekenhuizen eerste met computersysteem dat bijhoudt hoe druk het is: 'Minder lang wachten op de Eerste Hulp'

PROVINCIE UTRECHT - Die vier Utrechtse ziekenhuizen (UMC Utrecht, Diakonessenhuis, St. Antonius Ziekenhuis en Meander Medisch Centrum) en de ambulancedienst RAVU kunnen voortaan live bijhouden hoe druk het is op de spoedeisende hulp en verpleegafdelingen. Een nieuw computersysteem kan precies monitoren hoeveel patiënten er zijn en hoeveel er aan staan te komen.
Dat is handig voor ambulancepersoneel dat weet in welk ziekenhuis nog plek is. En het zorgt er ook voor dat patiënten niet zo lang in de wachtkamer hoeven te zitten. De regio Utrecht is de eerste met dit systeem dat uiteindelijk landelijk acute patiënten beter moet verdelen over de ziekenhuizen.
Druktemeter zorgt voor betere spreiding van patiënten over Utrechtse ziekenhuizen
Volgens David Baden, arts bij de SEH in het Diakonessenhuis is het nieuwe systeem een grote verbetering ten op zichte van vroeger: "In het oude systeem kon je als ziekenhuis alleen aangeven of je 'open' of 'dicht' was. Maar dan is het eigenlijk al te laat. Het is dan al te druk op de SEH. Je wilt vroeger kunnen reageren op de drukte en dat kan met dit systeem."

Van groen naar zwart

"Dit zijn de ziekenhuizen in de regio", Baden wijst op een computerscherm met een druktemeter. De meter loopt van groen (rustig) via geel en oranje naar zwart (erg druk). "We kunnen zien hoe druk het nú is, maar ook hoe het systeem verwacht dat het over twee uur is. Je kunt daarop anticiperen", vertelt de arts. Omdat de patiënten beter worden verdeeld over de ziekenhuizen kunnen patiënten sneller geholpen worden. De meldkamer van de ambulancezorg heeft inzage in de druktemeter en zij overleggen met ambulances bij welk ziekenhuis de patiënt het beste terecht kan.
De RAVU is dan ook blij met de nieuwe manier van het monitoren van de drukte, want zo wordt de werkdruk gespreid. "De werkdruk is hoger, ook vanwege covid. Wij doen 10 procent meer dan in andere jaren met dezelfde bezetting", vertelt Sander Komijn, hoofd ambulancezorg van de RAVU. "Dus het is zaak dat we door die spreiding mensen sneller 'kwijt kunnen' en daardoor zijn we zelf sneller beschikbaar voor een volgende patiënt. De wachttijd om patiënten over te dragen wordt korter doordat we een ziekenhuis kiezen dat minder druk is."

Geboortezorg

De druktemonitor is alleen bedoeld voor patiënten die nog niet bekend zijn bij een specifiek ziekenhuis. Ook is het systeem niet allesbepalend voor waar je als patiënt naartoe gaat. Komijn: "Wij houden nog ook steeds wel de voorkeur van de patiënt in de gaten. Als iemand bijvoorbeeld graag naar het Diakonessenhuis wil, dan overleggen we met de meldkamer of dat kan."
Het systeem om drukte te monitoren wordt nu alleen voor SEH's en verpleegafdelingen gebruikt. In de toekomst zou het mogelijk ook kunnen worden ingezet voor de geboortezorg.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.