Lucas Bolsius wil burgemeester van Amersfoort blijven

© RTV Utrecht / Kees Hoogendijk
AMERSFOORT - Als het aan burgemeester Lucas Bolsius van Amersfoort ligt, blijft hij ook de komende zes jaar nog burgemeester. Hij heeft de commissaris van de Koning laten weten een derde termijn te ambiëren. "Mijn gezin is net als ik opgegaan in de prettige en warme Amersfoortse samenleving."
Bolsius is sinds 2010 burgemeester van Amersfoort. In een brief aan de gemeente schrijft Bolsius over zijn redenen om door te willen gaan. "Mijn belangrijkste drijfveren die ik hierin heb zijn om dienstbaar en verbindend te zijn. Om daarmee kansen te creëren, oplossingen te vinden en een inclusieve samenleving te bevorderen."
De burgemeester schrijft dat hij zich gesteund voelt door de samenleving. De verantwoordelijkheid om 24 uur per dag beschikbaar te zijn is daardoor "goed te dragen". Hij wil zich blijven inzetten voor een gemeente waar de menselijke maat centraal staat en iedereen meetelt en zich thuis voelt.
Afgelopen week kwam de burgemeester in het nieuws omdat hij met de dood zou zijn bedreigd tijdens een raadsvergadering, waar hij overigens niet zelf aanwezig was. Die bedreiging zou te maken hebben met nachtelijke seances op begraafplaats Rusthof, waar een groep spirituelen zielen van overleden kinderen wilde oproepen.
Bolsius tijdens Koningsdag 2019
Bolsius tijdens Koningsdag 2019 © RTV Utrecht / Marco Geijtenbeek
Bolsius kwam tijdens Koningsdag 2019 veel in beeld als gastheer van het koninklijk echtpaar. Zenuwen kende hij naar eigen zeggen niet op een dag dat heel Nederland naar hem keek. "Ik heb het heel ontspannen ervaren. Je weet het programma en je weet dat er een heel professionele organisatie om je heen staat."

Howick en Lili

Kritiek was er in 2017, toen de gemeenteraad wilde weten waarom Bolsius weinig steun bood aan de Amersfoortse kinderen Howick en Lili. Zij dreigden uitgezet te worden naar Armenië. Om dat te voorkomen was er een speciale tocht, waar Bolsius niet aanwezig was. Hij ging achteraf door het stof: "Ik heb de burgervaderlijke kant onvoldoende meegewogen op dat moment. Ook zijn er heel veel jonge Amersfoorters die emoties hebben rond het uitzetten van het gezin. Dat heb ik op dat moment onvoldoende gewogen."
Daarna nam de burgemeester een grotere rol in het debat over Howick en Lili. Zo riep hij Den Haag op een beter asielbeleid te maken. Toen de kinderen uiteindelijk toch mochten blijven zei hij: "Het gaat om mensen die een gezicht hebben in de lokale samenleving. Die gaan naar school, die zitten op een sportvereniging. Ik zeg vaak: in Den Haag zijn het dossiers. Bij ons zijn het mensen met een gezicht."

'U toont een gebrek aan respect'

Als voorzitter van de gemeenteraad noemt de geboren Hagenaar zich voorstander van een scherp debat, maar hij durft in te grijpen als grenzen worden overschreden. Dat liet hij zien in een kwestie met raadslid Hans van Wegen van Burger Partij Amersfoort. Van Wegen tweette een reactie op een nieuwsbericht uit België. Daarin kreeg ene Youssef een taakstraf voor het aanrijden van zijn rijexaminator. "Hij heet Youssef en geen Henk, dus ontspringt hij, de dans ! (sic)"
Bolsius reageerde fel in een volgende vergadering toen bleek dat Van Wegen niet persoonlijke aan te spreken was op zijn tweet. "Helaas is een van u onaanspreekbaar gebleken. Gesprekken tussen u mij hebben niet geleid tot verbeteringen. Daarom zie ik geen andere weg dan u in dat publieke domein aan te spreken. U treedt begrippen als respect met voeten en toont een gebrek aan respect."
Bolsius schrijft dat zijn "goede en duurzame relaties en contacten" op verschillende niveaus de komende jaren van waarde zullen zijn voor de stad. "Onze grote opgaven zijn niet meer door Amersfoort alleen op te lossen. We moeten en willen daarvoor steeds vaker optrekken als regio of in coalities waarmee we gedeelde belangen hebben."
Met zijn brief aan de commissaris van de Koning heeft Bolsius laten weten langer te willen blijven. De commissaris van de Koning neemt daar later een besluit over.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.