Organisaties kondigen 'groot woonprotest' in Utrecht aan: 'Stad is niet alleen voor de rijken'

© RTV Utrecht
UTRECHT - Tenminste 23 organisaties organiseren op 21 november een woonprotest in Utrecht op het Jaarbeursplein. De organisaties zeggen duizenden mensen te verwachten. Op het plein zullen verschillende sprekers het woord voeren, waarna er een mars door de stad moet volgen.
"Betaalbare woningen zijn onvindbaar in Utrecht", zegt woordvoerder Thijs de Bekker. "Een koopwoning is onbetaalbaar voor mensen met een laag of middeninkomen, en als je al recht hebt op een sociale huurwoning sta je twaalf jaar op de wachtlijst. Onze stad is niet alleen voor de rijken. We moeten nu massaal van ons laten horen om te zorgen dat er actie wordt ondernomen om de wooncrisis op te lossen."
Eerder waren er ook al woonprotesten in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Net als in die steden willen de Utrechtse organisatoren dat er meer werk wordt gemaakt van betaalbaar wonen voor iedereen. Ze sluiten zich aan bij het landelijk woonmanifest. Dit manifest eist dat de overheid ingrijpt en maatregelen neemt voor meer betaalbare woningen en woonzekerheid.
"We zijn kwaad over wat er in Utrecht en heel Nederland gebeurt. Woningen zijn om in te wonen, niet om zoveel mogelijk winst op te maken. Wonen is een recht en daarvoor moet er nu verandering komen", zegt De Bekker.
Onder de deelnemende organisaties zijn onder meer verschillende lokale afdelingen van politieke partijen. Ook bewonersverenigingen en jongerenorganisaties hebben zich bij het protest aangesloten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.