'Gemeente Veenendaal liet undercover onderzoek uitvoeren bij moskee en islamitische stichting'

Archief.
Archief. © Erni Abdullah, Pixabay
VEENENDAAL - Een onderzoek van verschillende gemeentes waarbij islamitische organisaties stiekem werden bezocht om te zien wat er allemaal gebeurde, is slecht gevallen bij de verenigingen in kwestie. NRC onthult vanochtend in een groot artikel dat onderzoekers in opdracht van zeker tien gemeentes, waaronder Veenendaal, undercover islamitische organisaties bezochten om informatie in te winnen over bestuurders, imams en docenten.
Tegenover de krant bevestigt de gemeente Veenendaal dat het geheime onderzoek door een onderzoeksbureau is uitgevoerd. Ook stelt de gemeente in de krant dat er naar aanleiding van de uitkomsten 'repressieve maatregelen' zijn genomen. Daarbij wordt niet gezegd welke dat zijn.

Nasser-moskee en Taubah

In Veenendaal werd onder meer de Nasser-moskee op de Heuvel bezocht. In een onderzoek dat in 2017 werd gemaakt, wordt uitgebreid beschreven wie met wie ruzie had in het gebedshuis, wie waar studeerde en welke imams, docenten en bestuurders er werkten. NRC sprak met voorzitter Hassan Saidi van de moskee: "Dit geeft mijn vertrouwen in de gemeente een enorme knak."
De Nasser-moskee kwam in 2016 in het nieuws toen het AD en De Gelderlander meldden dat een radicale imam, El-Alami Amaouch, in de moskee zou preken en dat hij zich ook in Veenendaal zou ophouden. Dat nieuws werd toen door burgemeester Wouter Kolff zelf ontkracht. Wat er niet klopte, wilde hij niet zeggen.
In 2019 vandaliseerde een verwarde man de moskee.
Ook de islamitische stichting Taubah in Veenendaal werd doorgelicht en zou volgens de onderzoekers stiekem een radicale boodschap verspreiden. Daardoor zou de stichting een nieuw onderkomen zijn misgelopen.

Verboden

Privacy-experts zeggen tegen de krant dat het onderzoek in deze vorm verboden is. Volgens NRC werden de onderzoeken betaald door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Die stelde gemeenten voor in zee te gaan met het bedrijf NTA, een adviesbureau over radicaliseringskwesties.
De gemeente Utrecht overwoog ook mee te doen aan het onderzoek, maar kwam uiteindelijk tot de conclusie dat de gemeente hier niet toe bevoegd was.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.