Politiek verbolgen over undercoveronderzoek moskee Veenendaal: 'Er moeten openlijk excuses komen'

De Nasser-moskee in 2016.
De Nasser-moskee in 2016. © RTV Utrecht
VEENENDAAL - "Met stomheid geslagen" zijn ze bij de Nasser-moskee in Veenendaal over de onthulling in het NRC vanochtend dat de gemeente undercover onderzoek liet verrichten in het gebedshuis. Dat verhaal krijgt nu een politiek vervolg: D66 en DENK hebben een spoeddebat aangevraagd in de Veenendaalse gemeenteraad. "Er moeten openlijk excuses komen", zegt DENK-raadslid Yasin Makineli.
Het NRC kwam vanochtend met het verhaal dat in heel Nederland gemeenten jarenlang gebruikmaakten van het bedrijf NTA om stiekem onderzoek te doen naar islamitische verenigingen. De werknemers van het bedrijf verzamelden daarbij undercover zoveel mogelijk informatie over het reilen en zeilen binnen de organisaties en gaven dat door aan de gemeenten.
Ook in Veenendaal gebeurde dat bij stichting Taubah en de Nasser-moskee. Bij de moskee zijn ze compleet verbaasd over het onderzoek. "De moskee heeft haar deuren altijd open gehouden voor de gemeente en haar inwoners waarbij er, zo leek het, structureel een constructieve samenwerking plaatsvond tussen de gemeente en het moskeebestuur."
Gezien de enorme emotionele en maatschappelijke impact die dit bericht en deze gang van zaken jegens de moskee en haar leden in potentie kunnen hebben, zal het moskeebestuur zich beraden op eventuele vervolgstappen.
Verklaring Nasser-moskee
De moskee wil nu weten wat voor informatie er is vergaard, wat de juridische basis was voor het onderzoek en hoe het hele traject is verlopen. Ook houdt de moskee de optie open voor 'vervolgstappen'.

Spoeddebat

De politiek wacht daar niet op en is nu al in actie gekomen. Zo hebben oppositiepartijen D66 en DENK in Veenendaal een spoeddebat over de zaak aangevraagd. Dat is nodig volgens Makineli van DENK. "Dit onderzoek is ongrondwettelijk verricht richting een bevolkingsgroep. Dat maakt mensen bang. Er is al veel wantrouwen in Nederland vanuit heel veel groepen en dit maakt dat heel veel slechter."
De oppositiepartijen willen weten wat de aanleiding is van het onderzoek, en welke maatregelen er zijn getroffen naar aanleiding van het rapport. Tegen NRC bevestigde de gemeente al dat er na het onderzoek 'repressieve maatregelen' zijn genomen. Maar welke: dat is onduidelijk.
Laat het college eerst maar komen met alle antwoorden.
Youssef Boutachekourt (D66)
D66-raadslid Youssef Boutachekourt wil die feiten boven tafel krijgen: "Het allerbelangrijkste is dat duidelijk wordt wat er speelt. Wij hebben zoveel vragen en de inwoners van Veenendaal ook. Laat het college eerst maar komen met alle antwoorden."
Want de zaak raakt volgens Makineli van DENK meer groepen dan alleen moslims. "Dit is niet iets dat alleen de moslimgemeenschap aan gaat. Ook mijn christelijke collega's zijn hier emotioneel over en zeggen 'dit moeten we niet toestaan'. Dat geeft me wel vertrouwen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.