Instellingen

Jong en oud in actie bij marathon in Amersfoort

Het startschot van de tien kilometer in Amersfoort.
Het startschot van de tien kilometer in Amersfoort. © RTV Utrecht
AMERSFOORT - Het Eemplein in Amersfoort staat vroeg in de ochtend vol met fanatieke hardlopers. In totaal lopen ruim vierduizend mensen verschillende afstanden met als hoogtepunt de officiële marathon. Het grootste sportevenement van Amersfoort kon vorig jaar niet doorgaan door corona dus iedereen staat te trappelen voor het startschot.
Hardlopers zijn in de weer met startnummers, de veters worden nog eens gecontroleerd en deelnemers overleggen of het extra jasje nou uit of aan moet. Om de zoveel tijd klinkt er een enorme knal voor de start, het teken dat er weer een groep gaat starten.

Familie

Om tien uur start opa Willem van den Bremer. Hij is 69 jaar en loopt vandaag de tien kilometer. Aan de zijlijn staat zijn familie hem aan te moedigen. Ze staan alleen op het eerste stuk van het parcours want ze moeten zich ook gaan klaarmaken want de hele familie loopt vandaag mee. Tess is elf jaar en loopt vijf kilometer, haar moeder Wouke loopt een halve marathon en haar vader Marius gaat voor de hele marathon. Familieleden die niet zo van hardlopen houden zijn opgetrommeld om de deelnemers aan te moedigen.
Wouke loopt al jaren hard en heeft haar gezin langzaam aangestoken met haar enthousiasme. "Vroeger liep ik korte afstanden en dat is steeds meer geworden", zegt ze. "Maar mijn man is ondertussen sneller en fanatieker." Marius heeft de afgelopen drie maanden getraind voor de marathon. "Je werkt de trainingen af die op je schema staan en dan pak je twee weken rust. Als het goed is sta ik nu uitgerust aan de start", zegt hij. Zijn doel is om de 42 kilometer binnen drie uur te lopen.
De familie bij de finish.
De familie bij de finish. © Marius van den Bremer

Kinderen in beweging

Vorig jaar kon het evenement niet doorgaan in verband met corona. De organisatie is blij dat het parcours weer is uitgezet en de muziek weer uit de boxen schalt. Normaal wordt het evenement georganiseerd in juni, nu voor het eerst in oktober. "We wilden het zo graag doen en de vrijwilligers waren er ook klaar voor dus we dachten dan doen we het in oktober in plaats van in juni", zegt voorzitter Jaco Uittenbogaard.
De organisatie wil zoveel mogelijk mensen in beweging krijgen en vooral kinderen uitnodigen om mee te doen. Ze werken samen met scholen en kinderen mogen gratis meedoen aan het evenement. "Veel kinderen sporten maar niet allemaal. Hier kan je op een leuke manier kennis maken met sporten en het is prachtig als de kinderen aan de finish komen en een medaille krijgen", zegt Uittenbogaard.
Een videoverslag, gemaakt door cameraman Ewerdt Heideman, is hier te vinden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.